nabore.bg

Хората говорят

Да си спомним: Патриарх Максим колекционирал плочи на Лили Иванова

  • 98-годишният Максим си отиде от този свят като най-възрастният патриарх в православния свят

 

На 29 октомври ще станат 4 години от смъртта на патриарх Максим, който напусна този свят на завидната 98-годишна възраст. Приживе той бе признат за най-старият предстоятел на православна църква днес. Неговият единствен съперник за това звание беше сръбският патриарх Павле (роден на 1 септември 1914), който бе по-възрастен от българския си събрат с около 50 дни. Но Павле изпревари в смъртта своя български колега, като почина навършвайки 95.

Църковните служители добре помнят патриарх Максим. Всеки свой рожден ден той посрещаше в Троянския манастир, там бе неговия роден край и там през 1941 г. той е бил замонашен. На тържеството освен всички синодални старци присъстваха и много политици. Присъствали на тържествата там разказват, че скромната патриаршеска трапеза с риба, винаги е била „овкусена” с прочутата троянска сливова.

Дядо Максим си отиде от този свят от тежък диабет и повечето време бе на поддържащо лечение в Правителствена болница, разказват хора от Синода.

Малцина са привилигерованите, които са знаели за най-голямата слабост на патриарха, която му носела радост. Най-приближените му, които са имали достъп до покоите на дядо Максим в Софийската митрополия му носели като дар... плочи и дискове на Лили Иванова. Те знаели добре, че открай време примата на българската естрада била любимка на светейшия владика. Нейните песни дядо Максим винаги слушал в усамотение. След смъртта на патриарха в покоите му били намерени стотици плочи на „Лиленце-пиленце” – някои от тях с автографи на певицата.

 

Наборе.бг


Негово светейшество патриарх Максим

Негово светейшество патриарх Максим