nabore.bg

Архивите са живи

Ретростадион: Първият басейн е в Софийската минерална баня

Плувният спорт в България миналото лято навърши 135 години

 

България сравнително късно открива плуването като спорт. Това става първата година след освобождението ни от турско робство. Тогава руските офицери с изненада разбират, че в новосъздадената ни армия няма нито един плувец. При това страната ни е разположена на Черно море и река Дунав. През лятото на 1879 г. в Русе се създава Българският военноморски флот. Веднага започват занимания по плуване с насоченост най-вече към войниците и децата. Затова и 1879-а се смята за годината на създаването на плуването. Другите организирани групи, които започват занимания по плуване, са в Лом, Варна, Бургас и София. През 1900 година в Софийската минерална баня се построява плувен басейн с размери 16/7.5 м, а малко по-късно Петър Белев

 

издава първото ръководство „Плаването”.

 

Първият старт е даден през 1914 г., когато е преплувано разстоянието от нос Галата до Варна от инженерите Бърнев и Кърджиев, както и от доктор Дерменджиев. През 1920 г. се създава Български народен морски сговор (БНМС) с временен устав и комитет. Организират се състезания в по-големите ни градове край морето, реките и езерата. Липсват треньори и съдии. Затова и резултатите се измерват „на око”, поради което не се приема, че са съществували някакви рекорди. Благодарение на БНМС на плуването се дава тласък в развитието му поне в частта, що се отнася за масовите преплувания на водни площи. На някои от тях са се излъчвали първенци, които може да се приемат като първите плувци-шампиони - Димитър Балкански, Атанас Николов, Тодор Медникаров, Евстати Попов, Иван Урумов, Петър Малинов и Иван Фесчиев от Варна, Никола Йорданов, Никола Балкански, Жорж Димитров и Георги Бръзнарев от Видин, Ангел Василев, Стефан Мушанов и Едуард Херман от Русе. Те се състезават

 

в различни дистанции и стилове.

 

След доста дълъг „стаж” на утвърждаване на 1 ноември 1933 г. БНМС е приет за член на Международната федерация по плуване за аматьори ФИНА, която е създадена на 19 юли 1908 г.

Първото официално международно състезание в басейн, с регистриране на резултати, е проведено чак на 28 септември 1931 година, което е Първата балканиада по плуване. В нея участват България и Гърция. Тогава деятелят на плуването Димитър Пехливанов - собственик на басейн за развъждане на риба край София, построява къпалня с първия в България 50-метров открит плувен басейн „Дианабад”, отговарящ на олимпийските изисквания. Кулите за скокове са били от 1, 3, 5 и 10 метра.

 

От вестник „Златна възраст”


През 1988 г. идва първата олимпийска титла за България. На игрите „Сеул 88” Таня Богомилова триумфира на 100 м бруст (1:07,95 мин).

През 1988 г. идва първата олимпийска титла за България. На игрите „Сеул 88” Таня Богомилова триумфира на 100 м бруст (1:07,95 мин).

Варненските плувци, завоюваха много успехи ръководени от треньора Любен Лазаров

Варненските плувци, завоюваха много успехи ръководени от треньора Любен Лазаров

Иван Славков-Батето (в средата на първия ред) преди мач на националния отбор по водна топка в Шибеник - 1963 г.

Иван Славков-Батето (в средата на първия ред) преди мач на националния отбор по водна топка в Шибеник - 1963 г.