nabore.bg

Свят широк

Първата дама на Китай бие по елегантност Мишел Обама

Пън Лиюан е певица, има звание генерал-майор

 

Лъчезарна, красива, елегантна и възпитана - така изглежда китайската първа дама Пън Лиюан. Съпругата на президента Си Цзинпин неизменно го придружава при визити в чужбина. И неизменно предизвиква бурен интерес.

Китайската съпруга №1 е известна певица в родината си, когато е до съпруга си винаги превлича световното внимание и се превръща в тема номер едно в интернет.

 

Китай е поразен от нейната красота,

 

елегантност и чар, феновете й я сравняват с Мишел Обама или Карла Бруни-Саркози. Преди време амрикански модни експерти дори твърдяха, че тя изпревари Мишел Обама по елегантност на тоалетите. За това особено голям интерес предизвиква гардеробът на Пън - тя залага на китайски модни марки, докато повечето китайски политици по правило разчитат на чуждестранните дизайнери.

Пън Лиюан е първата президентша в историята на Китайската народна република, която охотно се показва пред обществеността. Нейните предшественички принципно оставаха на по-заден план, каквато е традицията в китайската политическа култура, особено от времето на „културната революция” насам.

 

"Нежната власт" на Китай

 

Отношението на китайците към блестящата Пън Лиюан е направо възторжено. Тя укрепва "нежната власт" на Китай, казват някои местни коментатори. Като певица тя е много подходяща да представя китайската култура в чужбина и същевременно да подобрява образа на Китай навън. Стив Чанг, който е директор на Китайския политически институт към университета в Нотингам, също смята, че Пън Лиюан е много подходяща за ролята й на Първа дама. Същевременно обаче той изтъква проблематичната й близост с военните.

Пън влиза в армията на 18 години и достига до чин генерал-майор. Тя започва кариерата си на певица именно в армията.

Първият голям успех идва с участието й в новогодишната програма на китайската държавна телевизия през 1982 година.

 

С народни и патриотични песни

 

тя успява да въодушеви цялата нация. Откакто обаче става ясно, че съпругът й се насочва към върховете на партийното и държавно ръководство, тя постепенно изоставя творческото си амплоа.

Днес Пън Лиюан посвещава времето си предимно на социални ангажименти - известна е с усилията, които полага в борбата срещу СПИН и туберкулозата. Тя е извънреден посланик на Световната здравна организация за кампаниите срещу тези две заболявания.

 

По информация на Радио Дойче Веле


"Номерът на китайката" - Мишел Обама загуби модната битка с Източната империя

Първата дама на Китай със съпруга си президента Си Цзинпин

Първата дама на Китай със съпруга си президента Си Цзинпин

В предишните години Пън Лиюан е известна певица във военни ансамбли

В предишните години Пън Лиюан е известна певица във военни ансамбли

Китайската първа дама е позната и от много телевизионни програми

Китайската първа дама е позната и от много телевизионни програми

Пън Лиюан в оригинален тоалет по време на визитата си в Африка

Пън Лиюан в оригинален тоалет по време на визитата си в Африка