nabore.bg

Хората говорят

Парите на бившата власт: Генерал Семерджиев с пенсия 1700 лв.

Вицето на Петър Стоянов - Тодор Кавалджиев взима около 600, а ексминистърът на търговията Георги Караманев - 840 лв.

 

800 000 възрастни българи в момента преживяват с минималната пенсия, с малка перспектива тя скоро да се вдигне малко.  Максималната пенсия за страната пък в момента е 840 лева и от нея са се „облажили” около 58 000 души. До края на годината към тях ще се присъединят още 3000 пенсионери. По закон без таван на парите за старост са бившите президенти и вицепрезиденти, премиери, председатели на парламента и конституционни съдии.

Преди да стана вицепрезидент пенсията ми беше 113 лева за 46 години трудов стаж. 13 от тях съм прекарал в комунистическите затвори, споделя пред медиите първият човек до държавния глава Петър Стоянов – ексвицепрезидентът Тодор Кавалджиев.  След излизането му от „Дондуков” 2 през 2002 г. днес парите му за старост са вдигнати на около 600 лв.  „Непрекъснато се занимават с моята пенсия. Не ползвам никакви облекчения, нито облаги”, заявява

 

ядосан от журналистическото любопитство

 

как преживява днес, 81-годишният икономист. Когато го питат как прекарва времето си, Кавалджиев обяснява, че чете книги и пише спомени, които обаче едва ли ще видят бял свят, тъй като заради кризата издателствата не могат да ги включат в плановете си.

1700 лева месечно са парите на помощника на президента Желю Желев - генерал Атанас Семерджиев.Имам голяма пенсия, защото за мен не важи таванът от 840 лева, като вицепрезидент и това ми е единствената полза, че съм заемал този пост. Взимам пълната пенсия, която ми се полага като втори човек в президенството”, споделя вътрешният министър

 

в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов.

 

По неофициална информация общо 31 са „богаташите” пенсионери в България, чието месечно възнаграждение за старост е 90 % от заплатата на днешния държавен глава.

Напусналият този свят тези дни президент Желю Желев, стана пенсионер още в далечната 1997 година. Оттогава до смъртта си той получаваше около 700-800 лв. пари за старост. „Не пожелах категорично да взимам полагащите ми се проценти от президенската заплата, тъй като аз бях човекът най-пряко свързан с ликвидирането на пенсиите на активните борци против фашизма и капитализма. Щеше да бъде вулгарно аз да се възползвам след това”, казваше приживе д-р Желев.

 

За сметка на това Желю получаваше

 

полагащите му се 30 хил. лева годишно за поддръжка на офис до 200 квадрата.

Една от най-строго пазените тайни в държавата се оказва парите на пенсионерите от някогашната социалистическа номенклатура. С какви пари преживяват старините си Дража Вълчева, Станиш Бонев, Григор Стоичков и други, можем само да гадаем.

Когато стане дума за пенсията му бившият министър на културата и член на Политбюро на ЦК на БКП Георги Йорданов казва: „Моля ви, не ме питайте. Получавам, колкото всички”.

 

Не обича да разказва за парите в портфейла си

 

 и Георги Караманев, който 18 години беше министър на вътрешната търговия, а пет от тях и вицепремиер на НРБ. Доскоро 83-годишният икономист бе работещ пенсионер като консултант в една банка. Това му е добавяло една добра сума към максимума от 840 лв., който получава от държавата днес. Пенсията му ще порасне от 1 юли тази година до завидните 910 лв.

 

Вестник „Златна възраст”


Вицепрезидентът Атанас Семерджиев през май т.г. ще навърши 91 години

Вицепрезидентът Атанас Семерджиев през май т.г. ще навърши 91 години

Тодор Кавалджиев не обича да се интересуват от пенсията му

Тодор Кавалджиев не обича да се интересуват от пенсията му

Бившият вицепремиер на НРБ Георги Караманев

Бившият вицепремиер на НРБ Георги Караманев