nabore.bg

Тежката дума

Пак за царските имоти: Симеон лицемерно плаче в Страсбург

Г-н Сакскобургготски, кой ще плаща дълговете на баща ти и дядо ти?

 

Иван Татарчев е напълно прав когато заяви, че „царските“ имоти са криминален проблем. „Интендантството на цивилната листа не може да се отъждествява с правосубективността на бившите монарси, тъй като е било държавна институция“, казва Татарчев. И още: „В чл.35 на Търновската конституция изрично се споменава, че „Народното събрание с особен закон определя на царя и на неговия двор цивилна листа“(т.е. с държавни средства).

 Ясната формулировка на този конституционен текст не дава възможност за друго тълкуване, освен това, че т.нар.  цивилна листа и царското интендантство нямат нищо общо с личното имущество на бившите български царе.

Става напълно ясно, че не бившите царе са запълвали с лични финансови средства цивилната листа, а българската държава, която е одобрявала и контролирала тяхното разходване чрез интендантството на цивилната листа.

 

Запознат ли е бил Симеон с тези конституционни постановки?

 

 Предполагам че да, но въпреки това решава да пробва късмета си, както в хазарта.

Сезирането на Конституционния съд за т.нар. царски имоти е вторият момент в криминалния проблем, за който говори Иван Татарчев. Дори хора без юридическо образование са наясно, че решенията на КС действат занапред, те нямат обратна сила.

Запознат ли е бил Симеон с правомощията на КС, или решава да пробва късмета си, както в хазарта?  Едно декларативно решение, което няма никаква правна стойност се използва от пажовете на Симеон с мисълта, че все пак може да помогне!

В интервю на Кеворк Кеворкян, взето в Мадрид, преди идването на Симеон Сакскобургготски в България, на въпрос на журналиста Симеон отговаря, че няма никакви материални претенции към България. На въпрос на Кеворкян дали има имотни и други подобни претенции, Симеон отговаря: „Категорично не!“

Като малък чувах, че казана дума била хвърлен камък. Да, така е, чух от по-възрастен човек, но това не важило за царските „величия“.

 

На внимание на прокуратурата. Да разследва:

 

1.По време на чие управление на Симеон са раздавани дарове като дворци, хижи, гори и поляни.

2. Ако той е получавал подобни подаръци по време на своето премиерстване, срещу него и служителите му да започне  разследване за злоупотреба със служебно положение.

3. В дарените му от продажни чиновници гори, Симеон е разпоредил изсичането и продажбата на вековна дървесина. Редно е той да възстанови получените пари и да засее поне едно дърво!

 Ако наистина имаме прокуратура!

Симеон плаче в Страсбург, че на бакалина връщали бакалницата, а на негово „величество“ не връщали имотите. Надява се, че чужденците ще бъдат по-милостиви към него и благодарение на тях ще получи може би нещичко, което

да остави в наследство на внука си Хасан.

Фердинанд загуби Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и си замина. Над 200 000 български войници и офицери станаха жертва на безумната му политика, отнети ни бяха територии, плащахме репарации.Това е наследството на Симеоновия дядо, да си го вземе!

 

Борис III обяви война на Англия и САЩ, уж символична,

 

но жестоките англо-американски бомбардировки не бяха символични! България отново зае място в редицата на победените държави, с всички последици от това. А Симеон търси имоти!

Симеоне, кой ще плаща дълговете на дядо ти и на баща ти? Българският народ ли? Не, ти си наследник, ти ще плащаш, включително и за щетите от твоето управление.

Убеждаваш ни, че много обичаш България и българския народ. Дори в изгнание, колко много си тъгувал за родината, нямал си никакви материални претенции към нея „категорично не!“.

Ще изпееш ли тази песен в Страсбург?

Румънци и гърци постъпиха много разумно, като посочиха пътя на бившите си монарси. Мисля, че е време ти сам да поемеш пътя към Хасан!

 

Д-р Веселин СТОЯНОВ

Вестник „България без граници”


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов