nabore.bg

Тежката дума

Коментар: Пак сме в окопите на студената, пардон, хибридната война

Президент и външен министър всеки ден ни уверяват, че сме на правилната страна - ще се противопоставим на “агресора от Москва”

 

Русия водела  хибридна война. Срещу кого - то се знае. Срещу цялото прогресивно човечество. А прогресивното човечество начело със САЩ се противопоставяло на агресора. И щяло да победи, тъй като правдата винаги побеждава.

А България?

България този път е на правилната страна като пълноправен член на същото това прогресивно човечество. И също се противопоставя и ще се противопоставя както ни уверяват и президент, и външен министър...и всякакви други знайни и новоизгрели радетели на справедливи каузи.

 

Е, няма пълно щастие.

 

Мъчат се да ни препънат по пътя разни "рубладжии" и недоубити контри от петата руска колона. Но всуе!

Това е положението.

Боже, колко познато звучи всичко това. Сменяш местата на "добрите" и "лошите" и ето те в добрите стари времена на студената война. Дори не се налага да правиш корекции в пропагандните постановки и практики. Та даже и аргументацията е от т.нар. едностранен тип сякаш някой отново е натиснал копчето на заглушителите край Вакарел.

На времето един от стратезите - Лайнбарджер - беше определил водещата се между двете системи психологическа война като "планово използване на пропагандата и свързаните с нея мероприятия, насочени срещу вражески, неутрални или дружески страни /респ. групи страни/ с цел оказване влияние върху чувствата, мислите и възгледите в съответствие с потребностите на собствената политика."

 

Нещо ново?

 

Може би единствено в съдържанието и обхвата на  "мероприятията" и носещия се от там мирис на барут, но пак в пределите на допустимото. Да припомним, че руски и американски войник не са заставали един срещу друг и надали това ще стане. Говоренето на противното е колкото да плашиш гаргите. Или пък да разчиташ на наивници, които в сентенцията на един американски президент, че "свободата за вълка е смърт за агнетата" еднозначно да разпознаят "кой е този вълк".

 

Що се отнася до агнетата,

 

които все чакат да бъдат погалени по главичките, то може би ще им бъде от полза поуката от следната действителна история, разказана от бивш затворник-комунист в Ирак. "Всички са заведени в столовата за да гледат по телевизията среща между Садам и Брежнев, след което следва слово на главния надзирател: "Видяхте ли бе, абдали, че нашият и вашият се прегръщат и целуват, а вие сте тук...". И бой, бой, бой..."

Та поуката в наши условия: "Голямата политика е едно, а да изядеш боя при промяна в нея - друго." Останалото е пропаганда.  Както и да се нарича тя.

                                                       

Димитър ГРОНЕВ            

 


Димитър Гронев

Димитър Гронев