nabore.bg

В джоба

Нещата от живота: Работещ пенсионер=социално слаб

Заплащането е ниско, понякога беловласите се трудят по 12 часа дневно

 

Според официалната статистика близо 147 000 от общо 2.2 милиона български пенсионери работят на трудови договори. От тях над 14 000 са заети в публичния сектор, останалите се трудят в различни сектори. Най-много ги търсят като пазачи на паркинги, невъоръжена охрана на складове и предприятия, портиери на входове. Работата е слабо платена, дежурствата са обикновено по 12 или 24 часа, а възрастните хора по правило нямат особени претенции за работно време и заплащане. Някои фирми предпочитат да назначават пенсионери на длъжности,

 

за които няма голям наплив.

 

На фона на средната работна заплата в страната от 796 лева възнагражденията на работещите хора в “златна възраст” са повече от ниски, което автоматично им отрежда професията “социално слаб”.      

По принцип не наемаме пенсионери освен в редките случаи, когато за дадена позиция дълго време няма желаещи, обяснява служителка в бюрото по труда към столична община “Възраждане”. В подобен дух е обяснението на нейна колежка от община “Изток”. Накратко - бюрата по труда не дават големи шансове на пенсионери за намиране на работа. Предлагането и търсенето на пенсионерския труд практически са сведени до обяви или до лични контакти,

 

и то не в особено  привлекателни сфери.

 

А сега нека разкажем за някои пенсионери, които още са по работните си места или търсят някъде почасова работа, с която да позакърпят мизерните си доходи.

Да сме здрави, обича да казва Стефан, който е на 66 години, но никой не му ги дава. Синеок здравеняк с яки плещи и весела усмивка, той чевръсто върти волана на старичък камион за превоз ва дърва. Има изправена стойка на военен. Бил е старшина, с повече от 25 години служба в армията, а сега работи в транспортна фирма. Пенсията ми е 530 лева, тук си докарвам още 600, толкова ми е заплатата. Справям се някак, все пак вземам 1100 на месец, не е лошо за пенсионер, нали? Най-важното е да сме здрави, а пък за останалото каквото е рекъл Големия Началник - засмива се той и посочва към небето. - Помагам на внуците с каквото мога, купувам играчки, джиесеми, това-онова

 

и докато се усетя, парите свършили.

 

Ще карам докато мога, после да му мислят сина и дъщерята.

Бай Алекси е портиер вече шеста година, но се оплаква, че не може да си намери друга работа. Нас, пенсионерите, никъде не ни щат - казва 71-годишният бай Алекси и вдига бариерата, за да пропусне мощен лъскав джип. Той е портиер и охрана на денонощен паркинг. Току-що е решил поредната кръстословица. - С 320 лева пенсия какво мога да купя, само сметките плащам, а като напълня торбата в магазина, съм дотам. Тук поне ми дават още 250 лева, та връзвам някак двата края, ама само аз и жена ми си знаем как. Тя цял живот е била учителка, стотици деца е изучила, а сега за награда - 260 лева пенсия.

 

Направо не се живее.

 

Не съм от хората, дето хленчат, но питаш ли как я караме с жената на едни мизерни пенсии? В Евопейския съюз пенсионерите вземат по три-четири хиляди евро, а тук направо ни изтребват. Работя, щото още се държа, но не знам докога. Децата помагат колкото могат, дъщерята е в Англия, праща ни по някоя и друга пара, синът и снахата заминаха за Америка, взеха и внуците. Гласът на Георги трепва. Той е на 68 години, бил е инженер металург, сега работи на бензиностанция за 380 лева на месец. “Какво да ви кажа - мизерия, никога не съм допускал, че ще стигнем дотук. Събота и неделя гледам да изкарвам допълнително,

 

лепя плочки и тапети, боядисвам,

 

каквото се намери. С две думи - професия социално слаб.”

Леля Мария е нисичка пълна жена на 69 години, вдовица, има големи деца, които са се пръснали по света. Сега е чистачка в частна фирма. Бях счетоводителка, що пари, що сметки са ми минали през ръцете, а съм с 200 лева пенсия. Тука ми дават още 180, и пак не стигат, та съм се хванала да чистя няколко входа. Работата е тежка, мръсна, но какво да правя - въздъхва тя и топва парцала в кофата с вода. - Какви времена доживяхме!

Нека надникнем и в обявите за работа – какво се търси там? Общо взето нещата са едни и същи –

 

търсенето е от охранители до кардиолози:

 

* Фирма търси да наеме портиер на денонощен платен паркинг, може и пенсионер. РЗ 250 (Последното означава “работна заплата 250 лева”).

* Търсим охранители и пазачи на складове, за предпочитане пенсионери.

* Шофьори на камиони, категория “С”, може и пенсионери.

* Частна клиника търси лекар кардиолог, може и пенсионер.

* Чирпанска фирма с две свободни места за хигиенистки пенсионерки. РЗ180.

* Търсим продавач консултанти в магазин, пенсионери.

* Млад военен пенсионер, 52 г., търси работа като невъоръжена охрана, пазач, портиер.

* Търсим брокер на недвижими имоти, с обучение, може и пенсионер.

* Кредитен консултант, обучение, на 8%, може и пенсионер.

* Търсим пенсионери дърводелци, багеристи, готвачи, електротехници, агрономи.

Какво плащат на държавата пенсионерите, който работят на трудов договор? Те се  трябва да се осигуряват на общо основание, сиреч да правят вноски в ДОО и в здравната система, като плащат здравноосигурителни вноски отделно върху пенсията и отделно върху заплатата си по трудов договор. Ако не работи на трудов договор, пенсионерът сам избира дали да внася вноски за държавното обществено осигуряване или не. По свое желание се осигуряват и хората с пенсии, когато са еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, свободни професии и като земеделски и тютюнопроизводители.

По данни на Националния статистически институт

 

само за първите 3 месеца

 

на тази година бройката на издържаните от 100 работещи пенсионери се е увеличила с 3-ма души. Така вече от осигуровките на 100 души се плащат пенсии на 83,33 пенсионери, докато през миналата година са били 80,44 пенсионери. Разходите за пенсии на НОИ са достигнали рекордните 12,2% от БВП. Осигурените българи са намалели със 100 000 души. През 2013 г. те са били 2 729 800 души, а през първото тримесечие на тази година са намалели до 2 623 106 души.

 

Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”