nabore.bg

България

Отиде си пловдивската легенда Дейзи Паси

С червения шал и чорапи, артистична и борбена, 90-годишната леля на Соломон Паси беше талисманът под тепетата

 

Обичайно смъртта предизвиква тъга, скръб и сълзи. Не такива са обаче реакциите след вестта за кончината на една от легендарните пловдивчанки - Дейзи Паси. 90-годишната дама почина в събота след кратко боледуване.  Споменът за нея обаче предизвиква единствено щастливи усмивки у близките и хората, които я познаваха. “Дейзи бе най-най-позитивният и усмихнат човек на света. Тя беше буквално влюбена в живота. В нейно присъствие и най-тъжният човек можеше да се усмихне”, разказва Роза Бехар от еврейската общност. Дейзи Паси, която е сестра на Исак Паси и леля на Соломон Паси, години наред е част от пловдивската бохема и един от най- инициативните членове на дружество “Шалом”. 

 

Без нея не минава нито един празник,

 

нито едно честване на годишнина. “Дейзи беше неуморен разказвач. Журналисти от цял свят идваха да разговарят с нея. Тя помнеше всеки детайл от преживяното и смяташе, че колкото повече хора знаят за това, толкова по-малка е вероятността холокостът да бъде забравен или да се повтори”, разказва г-жа Бехар.  Дейзи Паси е виден представител на пловдивската бохема - тя е неизменна част от компанията на Ди Киро, Начо Културата, Милчо Левиев, Томас Спространов. “Тя живееше сама, но никога не се е чувствала самотна. Имаше приятели от всички поколения. Младите хора я обожаваха - те често търсеха съвети от нея, тя също непрекъснато учеше нови неща”, разказват приятелките и. Мис Дейзи е истинска пловдивчанка - умна, начетена, владее няколко езика, гостоприемна и с невероятно чувство за стил. Дори на преклонна възраст дава безплатни уроци по испански на бедни деца, учи ги да танцуват.  “Винаги бе издокарана, комбинираше с невероятен усет цветове и материи. Домът и също бе изключително стилен”, спомня си Роза Бехар. Изключително космополитна личност, Дейзи Паси има приятели от цял свят и поддържа с тях връзка по интернет. Въпреки преклонната си възраст често пътува до Америка, където живее синът и. Там също се среща с интелектуалци от българската диаспора.

 

Кармен, на която никой не отказваше

 

Приятелките и я помнят като неуморима танцьорка. “Винаги когато имаме тържество и дойдат на гости кметът или областният управител, тя отиваше, правеше реверанс пред тях и ги канеше на валс или танго. Никой не отказваше”, спомнят си с усмивка близките и. На миналия 8 март Дейзи пристигнала с костюм на Кармен, който специално наела от Операта.

Танцувала с дайрето за удоволствие на цялата дамска компания. Приятелите и ще я запомнят и с невероятното и чувство за хумор.  Преди години тя е била номинирана и за “Филибелия на годината”, тъй като според хората, предложили кандидатурата и, е истинско олицетворение на града ни.

 

Живот, събран в портмоне

 

Дейзи си отиде както искаше - в съня си. През цялото време, за което Господ ни я подари, беше будна - дори за глупостите, които ни тресяха. Болките ни лекуваше, а радостите - разпалваше. Тези скъпи спомени от своята близка приятелка Дейзи Паси пази журналистката Нери Терзиева.

Многоезична и шумна, събираше ни на приятелски тумби и ни изпитваше: Имате ли любов в сърцата си? Който няма, да напусне този град! В малко портмоненце носеше “морсо шоази” - снимчици, вестникарски изрезки, четирилистни детелинки, разсипани мъниста от стари бижута - парченца живот от всеки близък на душата и човек. Натискахме се да се натъпчем в портмонето на Дейзи... Танцуваше на еврейски народни мелодии в “Хемингуей”, под картините на Ди Киро по стените, а на пианото виртуозът Митьо Кантариона

 

и се радваше като на Мис Вселена,

 

спомня си Нери Терзиева.

Тяхното лято беше през 1999 г., когато по време на Европейския месец на културата идваха на Античния театър, на горните седалки, втори ринг, Роси и Митко Кирови, проф. Георги Кънев с Анито, Дейзи и Начо (Културата). Тя понякога наистина танцуваше. Дори и там, на античните седалки. Уникална, много пловдивска. Светло и небе. Ще ми липсва, тъгува и театралният критик Пенка Калинкова.

Дейзи беше пълно олицетворение на града ни - какъвто са го мечтали най-светлите му умове: многогласен, ведър, стилен, открит, гостоприемен, културен, с голямо чувство за хумор, без предразсъдъци. Велика филибелийка. Беше талисманът на Пловдив - с червения шал и чорапи, артистична и борбена, единодушни са приятелите и.

 

Помнеше спасителната десница на митрополит Кирил

 

Дейзи помнеше потресаващите събития от страшния 10 март 1943 г., сякаш са били вчера - тропота на ботушите на стражарите, дошли да арестуват семейството и в ранната утрин. До болка помнеше как се стреснало тогава малкото и братче - бъдещият голям учен и професор по философия Исак Паси. Години по-късно синът му и племенник на Дейзи - Соломон Паси, стана външен министър на България.

Пловдивчанката бе един от малкото живи евреи, събрани в двора на еврейското училище в Пловдив, за да бъдат депортирани към концентрационните лагери в Полша, и спасени с помощта на тогавашния пловдивски митрополит Кирил.

Тогава 19-годишна, Дейзи се вълнувала дали там, където ще ги отведат, ще могат да се гримират и да си правят косите. Въпреки младежките си “неволи” обаче била силно разтърсена от преживяното: “Един много лош - Бояджиев се казваше, риташе бременна жена. “Оставете я, господин Бояджиев, тя ще ражда скоро, молехме го ние. А той продължаваше да я налага, като съскаше през зъби: “Моята баба е раждала на нивата, и тя ще роди където може!”, спомняше си Дейзи.

Спасението дошло с пловдивския владика Кирил. Стражарите се опитаха да го спрат, но той влезе при нас. Събра ни и каза: “Деца мои, бъдете спокойни, аз съм във връзка с Високата порта”. Към 7 вечерта отвориха вратите на училището и казаха: свободни сте, разказваше приживе еврейката. Дейзи Паси ще бъде погребана на 2 май, на гробищата на Рогошко шосе, до съпруга си Кръстьо Бакърджиев.

 

Парашкева ИВАНОВА

Илияна КАРАЛАНОВА

Вестник „Марица”


Ексминистърът на външните работи Соломон Паси заедно със своята леля Дейзи

Ексминистърът на външните работи Соломон Паси заедно със своята леля Дейзи

Дейзи Паси ще бъде погребана в Пловдив до съпруга си Кръстьо Бакърджиев

Дейзи Паси ще бъде погребана в Пловдив до съпруга си Кръстьо Бакърджиев

Професорът по естетика Исак Паси - брат на Дейзи

Професорът по естетика Исак Паси - брат на Дейзи

Дейзи Паси във вихъра на танца. Зад пианото - Милчо Левиев.

Дейзи Паси във вихъра на танца. Зад пианото - Милчо Левиев.