nabore.bg

Тежката дума

От упор: Спрете войната и се разберете по човешки!

Потресена съм! Гледам ужасяващи картини – разбити и изтърбушени жилища, масови гробове с трупове като на ненужни животни, разруха и безнадеждност от събитията в Украйна... Не искам да вярвам нито на очите си, нито на ушите си! И тази унищожителна касапница, от която тръпнат милиони хора, става в Европа, в люлката на цивилизацията днес, в 21 век, във времето на високите технологии, във възхода на науката и техниката?! Как можаха лидерите на европейските държави да допуснат това, как не се справиха с различията? Защо не успяха да потушат неправилните движения и постъпки? Защо  не се вслушаха  в исканията на народите си? Защо не ги водеха с мир, с разбирателство? Днес да въвлечеш народа си във война е липса на правилна политика, на държавническо мислене,  на отговорност, на  неумение да опазиш хората, да се грижиш за народа си. Убедена съм, че сегашните военни действия, които доведоха до унищожение, разруха и масови убийства, са в резултат на провалите в дипломацията и разузнаванията на страните, които участват в така наречената „инвазия”! Колко станаха жертвите? Загиват невинни хора! Милиони са хората от Украйна, които останаха без домове. А всички знаем как цял живот се гради и събира дом! Майки с невръстни деца напуснаха къщите си и побягнаха, за да избягат от смъртта! В България бежанците са хиляди. Как ще завърши това принудително скиталчество ? Повече от два месеца войната не спира. Земята се покри с руини, с трупове и няма резултатни преговори за спиране на сраженията, които носят само разрушения и смърт. Гледам страшните и ожесточени  физиономии на воюващите, които войната  превръща в осверипели животни  и треперя от гняв, болка и безсилие. Войната превръща хората в ненаситни животни. Те  стават убийци, крадци, мародери…

   Въвеждал се нов световен ред? Ами щом ще е такъв – с рушене и убийства, той ще е престъпен и не ни е НУЖЕН!

  Живеем в друго време и трябва да преосмислим значението на войната. Не може ДНЕС да има освободителна, отечествена, справедлива, „свещена” война! Всяка война носи убийства и разруха. Тя е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Кой ще понесе отговорността за убийствата, разрухата, за щетите от тази лудост, от това безсмислие?

   Душата ми плаче от болка и мъка, от безпомощност. Иска ми се да крещя на управниците СПРЕТЕ ВОЙНАТА И СЕ РАЗБЕРЕТЕ ПО ЧОВЕШКИ!

 

Има ли кой да ме чуе?

 

  Последствията от войната вече са налице – започват и вървят с прогресираща сила икономическите щети. Всички вече болезнено ги усещаме. Търпим лишения във всички области и посоки. И ще става все по-лошо! Ще трябват колосални средства, за да се възстановят щетите . Кой ще ги плати, кой ще ги  понесе? Пак ще живеем в трудности и оскъдици. Защо? Заради болните амбиции на лудите управници. Заради безсмислието на войните! Ощетени ще бъдат пак  трудовите и невинните хора!

 

Тревожни са и новините у нас

 

   Неразбирателствата, войните  на нашите управници нямат край...Как пък тридесет и три  години не им стигнаха да разберат, че най-важното е да се вслушват в гласа на народа си, да му служат вярно и да го водят по правилни пътища! Десетки  години наред почти все едни и същи хора са на високи държавнически постове и стават все по-жадни за власт и за пари! Те говорят един срещу друг, обиждат се коварно, мразят се, ненавиждат се... И дават тон за възпитаване и настроения на хората, които също  стават все по-жестоки един към друг, готови са на всичко само и само  да се доберат до властта, за да могат да  печелят повече пари. Изчезват светлите чувства, няма ги вече съпричастността, хуманността, човечността. Кражбите станаха ежедневие, вече те са „новият морал, новият ред”! Не е за вярване! Но е жестока истина!

    А аз все по-често се питам дали наистина човечеството е вървяло напред? Дали е прогресирало или си е останало такова, каквото е било в първобитната си същност, когато е воювало със сопи за оцеляването си? Защото днес то пак пали войни, руши и убива, но с най-съвременни и скъпо струващи оръдия. И вече мисля, че  то не е вървяло напред, а се е движило все НАЗАД – към първобитните си диви предци! 

 

И къде е този човек, който звучи „гордо”?!

 

 Стряскам се от тези въпроси, на които няма кой да ми  отговори. Защо война днес? Защо пак с убийства и с рушене се решават спорове между народите? Защо и нашите управници не сядат да се разберат, а се чудят с какви по-жестоки и груби думи да се карат, да воюват? 

    Сигурна съм, че когато думите не достигат, когато те се свършат, когато  не служат за разбирателство, тогава

                     

Започва адът!

 

И всички, които ни причиняват тези грижи, не ни ръководят правилно! Те ни водят само в ада на безпокойството и тревогите. Кой ще спечели от тези вътрешни и външни войни? Няма печеливши във войната! Тя винаги е вредна и ненужна!

            

Докога светът ще воюва?

 

Докога ще се произвеждат оръжия за масови убийства, за рушене на съграденото с много труд и с много средства? Няма ли в света съюз, организация, авторитет, който да спре  въобще производството на оръжия, да спре войните? Безсилно ли е човечеството пред тези унищожителни световни бедствия? Няма ли сила, която да озапти, да спре този, който праща мъжете, юношите по фронтовете, за да убиват и рушат? Не може ли да има само МИРОТВОРНИ БОЙЦИ? Да има само СТРАЖИ на добродетелта – за въдворяване на ред и сигурност на хората! Не й ли готово  човечеството за тези надежди?

Мечти или утопии ли са въжделенията ми?

   Недорасъл ли е светът за мирно съвместно съществуване?

 

Петра ТАШЕВА