nabore.bg

Тежката дума

От упор: Къде са прехвалените професионалисти във властта?

Краткосрочният ми отдих в Сапарева  баня ме зарадва със случайна среща с бившия ми взводен командир, офицерът от резерва Стойчо Пешков, сега пенсионер. Припомнихме си офицери и курсанти, пихме по един горещ чай, а Стойчо ми разказа една своя среща с чуждестранен гост сред Рилската красота. Та гостът не без завист му казал: „Имате великолепна природа, вода, въздух, храна, планина, минерални  извори. Защо не живеете добре?”

   И аз се опитах да си отговоря...

 

Защо, аджеба, само мрънкаме, само се оплакваме,

 

 а не живеем като европейците при тия наистина чудесни условия, които имаме... Може би защото не ни управляват професионалисти!

Да вземем пример от живота, който тече в поредния мандат на политическа партия ГЕРБ, където е бъкано със специалисти и можещи млади хора, както би казал бившият конституционен  съдия  в страната Георги Марков, известен повече като Гого Дантелата. Нали знаете, когато нас  са ни хранели в кратунки, него са го повивали в дантели... Ходел Марков из страната и се възхищавал на кадрите на ГЕРБ, които са в управлението на същата тази страна...

Да, де, ама земеделец управлява отбраната и армията, ако имаме такава все още!?

 

Социолог е начело на МВР!?

 

 Юрист и футболен рефер е начело на икономиката!? А какъв професионалист в дипломацията е Даниел Митов!?    Стюардеса ръководи медиите и културата в парламента!? Пожарникар и бодигард, до вчера човек от подземния свят, за втори път е начело на Министерския съвет. И вече се говори, че няма кой друг да го замени!?

Така е и в образованието, в екологията, в туризма...

Единствен професионалист бил доктор Петър Москов... Анестезиолог за здравното министерство може и да е добре, но само с упойки и обезболяващи, само с приспивателни и голи приказки, реформа няма как да се получи. Всичко Москов правел, казват, на своя глава и не се съобразявал с медиците специалисти... Това също не е много професионално.

Е, къде са тогава прехвалените специалисти, къде са професионалистите,

 

благодарение на които сме на това дередже,

 

 за което питал чужденецът моя взводен командир и дори искал да си  купи парче земя или изоставена къща в Рила планина. Защото още дядо Вазов, още Любен Каравелов са възпели в своите песни рилските красоти, и за отечеството ни любезно, как  хубаво си ти...

 

Лозан ТАКЕВ


Лозан Такев

Лозан Такев