nabore.bg

Архивите са живи

Фотоспомен: От старите ленти на вестник „Народна младеж” (четвърта част)

Продължаваме да публикуваме редки фотографии от вътрешноредакционния живот на комсомолския всекидневник от близкото минало „Народна младеж”. Ето няколко интересни реда за вестника от том 3 на „Кратка българска енциклопедия” (1966): „Народна младеж” е български вестник, орган на ЦК на ДНМС. Излиза в София от 19 септември 1944 г. Пряк наследник и продължител е на революционните традиции на българския младежки комсомолски и ремсов печат – вестниците „Младежка правда”, „Младеж”, „Бъдаще”, „Млдежка дума”, „Жар” и „Младежка искра”. В първите години след 9 септември 1944 г.играе важна роля за идейнто сплотяване на българската патриотична младеж, за изграждане на политическото и организационното й единство. Главна задача на вестника е да помага да всестранното комнистическо възпитание на младото поколение, да организира младежта за дейно участие в социалистическото строителство. През 1954 г. вестникът е награден с орден „9 септември 1944 г.” – първа степен”.

А ето и какво показват снимките от личния архив на главния редактор Георги Тулийски, любезно предоставени на сайта Наборе.бг:

Снимка 1. Събрана е почти цялата редакция – събитието е несъмнено „ленински съботник” някъде из столицата. Над главите се вее аленото знаме, работата току-що успешно е свършила (или още не е започнала?). Отпред има подходящ трудов  натюрморт – кръстосани кирка и лопата. Всички от ръководството са налице, воглаве с главния редактор Йото Кръстев (вече покойник) – в центъра на снимката, под знамето. Има и физиономии от в. „Пулс” – Ивайло Диманов. Ентусиазмът е голям – някои са дошли и с децата си...

Снимка 2. Това е част от колектива на вестника в заседателната зала. Снимката е с режисура – втората редица са се качили на столове. Пак е имало някакъв повод – на масата има чаши и бутилки от тържество. Най-вляво на горния ред е доайенът на фотожурналистиката у нас Кольо Панамски. В средата на групата е ръководството на вестника, начело с главния редактор Йото Кръстев.

Снимка 3. Фотографията е правена в кабинета на главния редактор Йото Кръстев (в средата) и е свързана с гостуването на гост от СССР (отляво от главния редактор). Най-вляво стои тогавашният кореспондент на „Комсомольская правда” в България.

Снимка 4. Радостен повод в редакцията на комсомолския вестник – легендарният фоторепортер Кольо Панамски (вдясно) има празник – рожден ден или нещо друго. Подарък по случая му връчват главният редактор Гeорги Тулийски (без мустаци!?) и заместник главният редактор Никола Терзиев. Има радостни колегиални усмивки и ръкопляскания...

Снимка 5. Фотосът е от дружеска среща на дивана на главния редактор Георги Тулийски (вляво), до него е литературният критик (по-късно и поет) Иван Гранитски, тогава зам. главен редактор на в. „Пулс”. Вдясно е първият зам. главен редактор на „Народна младеж” Костадин Филипов. Усмивките са по младежки оптимистични...

 Снимка 6. Гост на редакцията е писателят Николай Хайтов. Домакини са главният редактор Георги Тулийски и журналистите Юлия Желева и Йото Пацов (от доста години вече и писател).

Наборе.бг

    


Снимка 1.

Снимка 1.

Снимка 2.

Снимка 2.

Снимка 3.

Снимка 3.

Снимка 4.

Снимка 4.

Снимка 5.

Снимка 5.

Снимка 6.

Снимка 6.