nabore.bg

Тежката дума

Освен „Винету” премиерът да чете и „Кръстникът”

Трябва да разберем полицаите - като не могат да смачкат бандитите, остава им поне да им понабият обръчите

 

От любимия си Винету Б.Б няма какво практично да научи, защото индианецът е живял в други условия - в прерията, къде то няма правителства, съдилища и полицаи. Но може да ползва опит от друг герой - Дон Корлеоне, чието местодействие е също като неговото - градските прерии. Кръстникът учеше войниците си да не пречат на ченгетата за да не им пречат и те, и абсолютно забраняваше да се убива полицай. Поради това хората му се колебаха дали наред с мафиоза Солоцо да бъде застрелян и полицая Маклъски - знаеха, че ще следва тежък ответ…

Така идваме до родния терен. Около онази емблематична бандитска престрелка в Слънчев бряг Борисов знаеше, че нищо не може да направи освен да регистрира инцидента. Така и стана. Между екшънгероите имаше и такива с досиета, но не бяха престъпили закона, а само обществения ред, а и револверите им бяха законни. Да ги пратиш на следствие и съд - това е протяжно и мъчително. Ето тук влиза в действие Борисовата максима „Ние ги хващаме - те ги пускат”… Пречиш на полицията, добре!… и започна серия от хайки - проверка на скъпите коли, на книжките, на собствеността, затъмнени стъкла, алкохол и пр. А и периметърът се разшири - мина се към наркодилърите, компаньонките, казината.

Така Б.Б отправи към подземния свят посланието, каквото префектите отправяха към Дон Корлеоне: не ни пречи и не прекрачвай границите, защото ще ти отровим живота. Ако не друго, контрамерките постигнаха държавна цел - борчетата бяха „посъветвани” да не пречат: на курортната политика, на валутните приходи, и съответно на рейтинга на ГЕРБ и на самото премиерство. Явно,  полицията не може да реагира самостоятелно-репресивно по друг начин, освен по този. И той дава някакъв ефект - след  такива хайки бандюгите си казват: я да кротнем, че не ни се спи по арести, не ни се пишат обяснения и не ни се доказват бизнеси... А от своя страна обществото трябва да прояви разбиране към полицаите - като не могат да смачкат гангстерите, остава им поне да им понабият обръчите. Добре е премиерът  да препрочита „Кръстникът” - там има още много правила как се върши  неформална и автономна полицейска работа.

 

Наско МАНДАДЖИЕВ