nabore.bg

Лични драми

Осмомартенското настроение вдигна градуса в Гложене

Клубът на пенсионера в с.Гложене, Ловешко е единственото подходящо и сигурно място в което неговите членове отбелязват тържествено всеки по-голям празник от календара на България. И сега на 8март - Международния ден на жената, вратите му бяха широко отворени за около 50 души пенсионери, от които повечето бяха жени, дошли да се повеселят. Празникът придоби по-голяма тържественост, когато две млади и красиви дами уважиха със своето присъствие насядалите край общата трапеза пенсионери. Това бяха д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен и г-жа Мария Стойчева-председател на общинския съвет. От името на община Тетевен, на общинския кмет и от свое име г-жа Стойчева отправи приятелски поздрав към присъстващите  жени , майки и баби,подчертавайки значението на този празник и положителното влияние на жената в обществото. Председателят на Пенсионерския клуб г-жа Мария Терзиева произнесе слово за съдбоносната роля на жената като жена, майка и баба  във всички свери на живота с пожелание да бъдат здрави, нежни, красиви, лъчезарни, радостни, вдъхновени . Трите жени си размениха подарък червени свежи карамфили, в знак на  взаимно уважение.

            Приятна изненада поднесоха девет деца от местната детска градина. Подготвени от двете млади, неотдавна започнали работа тук детски учителки Михаела Димитрова и Любомира Божинова, те дойдоха в клуба, заедно с помощния персонал- домакинът Мария Димитрова и готвачката Цветолюба Недкова. С песни и стихчета за мама и баба поздравиха всички жени , танцувайки детския „Приказен танц“ От името на целия колектив и децата домакинката пожела на жените да бъдат здрави , дълъг живот и благословени .От името на жените и членовете на клуба г-жа. Терзиева благодари за оказаното внимание с топли думи към децата, с подарък илюстрована хубава детска книжка с приказки и почерпка със сладкиши.

            Празничната програма беше наситена с много изяви , които следваха една след друга. Клубният председател и заместничката и Иванка Милчева изпълниха специален рецитал за жената. Местната народна певица Петранка Колева изпя една от любимите си песни„Любовта на мама“- сърдечен поздрав за жената – майка. Детската учителка – пенсионерка Веселина Немцойска прочете вълнуващо личната поетична творба „Жена“ на колежката си от основното училище – пенсионерка Виолета Лакова и стихотворението „На майка ми“ от Иван Вазов . Цонка Грозева, която се грижи за поддържането и почистването на клуба и обслужването на пенсионерите честити 8ми март на отговорното за клуба лице Мария Терзиева и на всички жени клубни членове с които общува всекидневно. С благодарствени думи за доброто им отношение към нея, тя им пожела да бъдат истински майки, съпруги и баби,да бъдат обичани и даряват обич. Местната самодейка Йоанна Краева поздрави пенсионерките с откъс от своето стихотворение посветено на майка си, със стихотворни куплети за нашите незабравими майки, който не са между живите и за влюбените . Тя подари по едно свежо кокиче на жените и червени карамфили на госпожите Терзиева и помощничката и Грозева, без които тук нито едно тържество не може да се осъществи. Присъстващите жени и гости получиха подарък от клуба по един малък сувенир. Една на друга взаимно те си подариха свежи цветя, като най с най-много карамфили се оказа Мария Терзиева за нейната всеотдайна, обществена пенсионерска дейност.

На пук на мизерните пенсии и тежкия живот, дошлите тук за празника пенсионери се разтовариха за няколко часа от сивото ежедневие и се заредиха с положителни емоции и енергия. Усмихнати и празнично облечени те се веселиха, пяха песни, играха български народни хора и  танцуваха класически и модерни танци под музикалното оформление на гложенският пенсионер, живущ в гр.Тетевен Антим Въчев.

За пореден път тези мили жени доказаха, че са все още живи, силни и търпеливи, загърбили за момент стреса , болестите и недостига на финансови средства. С тази богата и живителна програма те и за напред запазиха в душите си хубавото осмомартенско настроение.

 

Йоанна НИКОЛОВА, с. Гложене, Ловешко