nabore.bg

Лични драми

Орисия: И без ръце Фатме се бори с живота

Битието е река, в която текат заедно труд и умора, радост и болка, едри и дребни събития. 
Фатме Адем от Исперих остава инвалид за цял живот, след токов удар на 10-годишна възраст. Претърпява 12 операции. В началото отрязват ръцете й до китките, по- късно дясната до рамото, а лявата до лакътя. Прикрепят щипка към останалия ляв лакет, за да може да си помага. Щипката, краката и устата са нейните ръце. С тях се учи на четмо и писмо, да шие, пере, готви... С тях отглежда и трите си деца.
Само тя си знае, с колко усилия се храни се и с е облича. Стиска зъби и не се предава. Напускат я и двамата мъже, за които е била омъжена. Родителите й са починали, но въпреки всички страдания, тя съществува в името на живота и се справя по - добре от много здрави хора.
Човек не бива да се затваря в черупката си, а да потърси пак човека. Бизнесмен от Варна, научил съдбата на Фатме и й подарил апартамент, в който тя живее и сега... В минути на размисли, Фатме достига до своите истини. Всяка човешка душа има право на обич. Тази обич пали огънчето, което я стопля. Любовта надмогва отчаянието и го превръща в сила. Да живееш значи да обичаш - природата, книгите, децата, внуците, съседите...

 

Ангел НИКОЛОВ, Исперих