nabore.bg

Докторе, защо?

Операция при бъбречно-каменна болест - само в краен случай

С литотриптор се разбиват камъни по цялата отделителна система

 

Според статистиката честотатата на бъбречно-каменната болест за Европа е до 3%, но всъщност процентът е много по-висок. У нас тя е над 80% и камъните в отделителната  система са най-често срещаната диагноза , казва проф. Петър Панчев, д.м.н, началник на отделението по онкоурология към УМБАЛ „Александровска”. Камъните се откриват в бъбреците, уретерите, в пикочния мехур, но  ядрото им се образува първо в бъбреците и след това се спуска надолу към пикочния мехур.  Тези в бъбреците и уретерите  са най-опасни, подчертава урологът. Дори малките камъчета, които са в уретера, могат да  затруднят изтичането на урината, ако не се изкарат навреме,  и това може да  застраши живота на пациента. Камъните в пикочния мехур

 

също създават неприятни усещания,

 

но до запушване рядко се стига. „По размер  те може да са  малки – като оризово зърно или по-големи, които са като отливка на бъбречното легенче, без да навлизат в чашките, обяснява проф. Панчев и показва колекцията си от конкременти с различна форма, цвят и размери. -Кораловидните  са с разклонения, които навлизат в чашките и приличат на еленови рога.По-белите  са фосфатни и те бързо се образуват. Жълтеникавите са уратни,  могат с лекарства да се разтопят, но са доста твърди. Има камъни, които са с различен състав – в сърцевината  са уратни а горният слой  е оксалатен. Оксалатните пък са с остри ръбчета. По-редки са цистиновите,  образувани от цистин, както и ксантиновите. Какъв камък ще се образува и дали ще се образува , зависи от предразположеността на организма на човек и от това какво яде и какво пие”.

Когато има камък, той трябва да се премахне от отделителната система. Обикновено се открива случайно при друг преглед или се проявяват с криза. Болките са силни и обикновено са в лумбалната област, могат да се спуснат надолу към гениталиите, към краката. Сега сме улеснени защото всички камъни

 

се виждат на обикновена рентгенова снимка,

 

 без контраст, с изключение на уратните, казва проф Панчев. А за уратните трябва да има контрастно-рентгеново изследване. Често се прилага и компютърна томография с контрастно вещество. С ехограф лесно се установява къде е камъчето –  в бъбрека или в пикочния мехур. Възможностите за лечение при камъни в бъбреците вече са големи. Най-просто е да се изчака камъчето само да излезе, но това е свързано с болка. Пациентите с криза са неспокойни, не могат да си намерят място – въртят се,  за да открият поза, при която да не ги боли толкова. По това се познават, че са с бъбречна криза. А тя се предизвиква от запушване на уретера. Тогава се събира урина в легенчето и чрез венозната и лимфната система се разпространява  по целия бъбрек, попада  под капсулата му, разпъва я и това много боли.  Докато не се диагностицира причината за болката, не бива да се взимат болкоуспокояващи. Това може да стане  след като се установи че има камък в бъбрека. Тогава се дават болкоуспокояващи и антибиотици, за да се предотврати вероятността от инфекция. На пациентите се препоръчва да пият повече течности. По време на криза е достатъчно да се пие вода, за да има хидростатично налягане.

Ако се наложи, камъкът се раздробява с литотриптор . Съвременните литотриптори могат да чупят всякакви камъни по цялата отделителна система – от бъбреците до пикочния мехур. Трябва  винаги да се съобразява размерът на вече разбитите камъни и как те се ще изхвърлят през отделителната система, без да „запушат” бъбрека.

 

Може  да се направи  уретероскопия.

 

 Камъкът се раздробява и с лазерен електрод или  ултразвуков, така че  частиците лесно да се изхвърлят. Разбиването на камъни в бъбреците с литотриптор се прави без анестезия.  Процесът е с различна продължителност, според състоянието на пациента. Преценява се какъв да е броят на ударите, с какво темпо и сила да са. За бъбрек се правят около 2000-2500 удара, за уретера – до 3000 удара.

Ако не може друго да се направи се слага стент, за да има оттичане на урината от легенчето до пикочния мехур. Когато урината може да се оттича, болката изчезва. Само в краен случай се налага оперативно лечение.

Не е ясна причината за образуване на камъните в бъбреците. Има различни теории, като едната е  недостатъчно приемане на течности, образуване на  концентрирана урина и отлагане на солите в нея под формата на  песъчинки и камъни. При по-топъл климат  също се стига до дехидратация на организма . Има значение и начинът на живот – консумацията предимно на растителна храна нарушава алкално-киселинният баланс и рH или киселинността на урината се променя. Известно е, че растителната храна алкализира средата в организма, а месото и въглехидратите я подкиселяват. При уратни камъни обикновено стойностите на рН са ниски – до и под 5,

 

тогава  се препоръчва растителна храна,

 

 за да се алкализира  средата. Ако рН е над 7, тогава се образуват фосфатни камъни и е добре малко да се подкисели средата с месна храна или с  нишадър. Най-добро средство  за организма като цяло и  за бъбреците, е пиенето на достатъчно вода. Ако е много алкализирана, това също се отразява. Добре е да се пие минерална вода, но да  се редува с изворна . Силно минерализирани са водите от Хисаря, Горна баня, Михалково и ако някой е пил месец такава вода, е добре да  почине десетина дни, за да се нормализира съставът на минерали в тялото. Трапезната вода може да се пие постоянно.  Бирата в по-големи количества действа обезводняващо - в нея  има алкохол и не може да замени водата. Най-добро за пиене  е чистата вода и билковите чайове.

 

Феодорина ЛЯСКОВА

 


проф. Петър Панчев, началник на отделението по онкоурология към УМБАЛ „Александровска”

проф. Петър Панчев, началник на отделението по онкоурология към УМБАЛ „Александровска”