nabore.bg

Архивите са живи

Опера на Панчо Владигеров шокира Брюксел

Според белгийците предводителят на рицарите Балдуин Фландърски не е бил пленен от цар Калоян

 

Има стотици комични случки, свързани с именитият български композитор Панчо Владигеров. През годините те детайлно са разказани от сина му Александър Владигеров, също талантлив музикант и диригент. Самият Панчо Владигеров е бил голям чешит и неговите колеги и ученици още го помнят, как и пърпорел на моторетката си “Пух”, като е отивал на лекции в Консерваторията.

Роден в Цюрих (Швeйцария) и израснал в Шумен, маестрото е далечен роднина по майчина линия на руския поет-нобелист Борис Пастернак.

Панчо съвсем малък учи музика в Берлин. В германската столица братята близнаци Владигерови живеели на улица “Шуманщрасе”, която бързо побългаряват на “Шуменщрасе”. Когато ги търсели по телефона като “хер Владигеров”, братята питали:

 

“Кого търсите? Геният или виртуозът?”

 

Преди да стигне до Берлин обаче, ученикът от софийското училище “Георги Бенковски” Панчо Владигеров ударил шамар на своя учител по математика.

Скандалната случка станала когато Панчо бил хванат да се занимава с хармония, а не с математически задачи. Учителят издърпал ухото на нарушителя, въпреки, че Панчо викал: “Господине, ухото на всеки бъдещ музикант трябва много да се пази!” Ученикът не се сдържал и ударил плесница на даскала. Още на следващия ден побойникът бил изключен от училище. Наскоро след инциндента Панчо и брат му като даровити деца получили стипендии и заминали за Германия. След много години при случайна среща старият учител по математика казал на маестрото: “За мен е чест, че навремето получих шамар от такъв знаменит композитор!”

Веднъж в Берлин 15-годишните близнаци Владигерови отишли на концерт на прочутия Артир Никиш в знаменитата зала “Зинг Академия”.  Още като седнали на местата си, усетили,

 

че публиката край тях недоволно мръщи лице.

 

Дамите с лорнети демонстративно си слагали кърпичките на носа, а господата ги гледали строго. “Тези немци, както винаги са си префърцунени”, помислили си близнаците и заслушали концерта. Около тях напрежението растяло. След края на първата част от концерта разпоредителят с ливрея и белоснежна перука ги извикал с пръст навън. Като подушил въздуха край тях се развикал: “Вие сте яли чесън! Вън! Чесън в “Зинг Академия” – това е нечувано!”

Двамата близнаци изкочили от святото място смутени и развеселени.

След като написал операта си “Цар Калоян” Панчо Владигеров, мизакалното произведения предизвикало протести от там, където най-малко се очаквали. Протестирал посланикът на Белгия у нас – според него образът на рицарският предводител Балдуин Фландърски Балдуин Фландърски и латински император на Константинопол бил показан

 

твърде подигравателно за белгийския народ и държава.

 

Според амбасадорът пленничеството на Балдуин от българския владетел даже не е исторически доказано. Скандалът стигнал до размяна на дипломатически ноти, но композиторът не направил никакви поправки в операта.

Както веднъж си карал мотопеда “Пух” по софийските улици професор Владигеров, бил блъснат от автомобил. Шофьорът успял да избяга. Катаджията, който пристигнал на местроизшествието заразпитвал маестрото: “Какъв цвят беше колата, каква марка, видяхте ли номера?”

“Не видях нито номера, нито марката на колата, но чух, че клаксонът й свири в си бемол...”, отговорил Панчо Владигеров.

Веднъж един студент запитал професор Владигеров на какво се дължи огромната му популярност.

- Е, ще ти кажа тайната, мойто момче! Много е важно да те знаят от Драгоман нататък!...

Амбициозна майка завеля петнадесетгодишната си дъщеря при професор Владигеров, за да я прослуша. Девойката сяда на рояла, обръща се към маестрото и казва с премрежени очи:

- “Копнеж”... 

Професорът търпеливо изслушва изпълнението на пиесата.

 

Девойката пак с премрежен поглед

 

и стаена въздишка обявява:

- “Желание”...

 Последва ново посредствено изпълнение. Професотър казва две-три утешителни думи и като остава насаме със студентите си процежда през зъби:

- Тя не може да изсвири още “Кокиче” и “Кукуряк”, а имала “Копнеж” и “Желание”...

След удостояването му със званието “Народен артист” композиторът се разболял и се наложило всеки ден в къщи да идва млада медицинска сестра да му слага инжекции. Момичето се смущавало от славата на големия композитор и когато забивала иглата на деликатното място ръцете му треперели. Веднъж Панчо й казал:

- Не се стряскай, моме! Сега ти е паднало

 

да биеш инжекции в “народно дупе”! 

 

След период на мълчание от страна на музикалната критика за творчеството на Панчо Владигеров, той получава голямата европейска награда “Готфрид фон Хердер”. На годишното събрание на Съюза на композиторите неговият колега Филип Кутев започва да чете поздравителната телеграма от Виена за Хердеровата награда на Владигеров. Текстът се оказва твърде дълъг и анализиращ прецизно творчеството на маестрото. По средата на четенето Филип Кутев се обръща към професора:

- Панчо, да чета ли по-нататък?    

- Чети, чети, Филипе, до края! С точките и запетайките! Да слушат нашите музикални критици – поне да се научат как се пишат телеграми!

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Често композитора сам изпълнявал своите произведения

Често композитора сам изпълнявал своите произведения

Панчо и Любен в по-зрелите им години

Панчо и Любен в по-зрелите им години

Композиторът със своя талантлив ученик Алексис Вайсенберг

Композиторът със своя талантлив ученик Алексис Вайсенберг

Най-популярният български композитор Панчо Владигеров

Най-популярният български композитор Панчо Владигеров

Една от първите снимки на братята Владигерови

Една от първите снимки на братята Владигерови

Родната къща на композитора в Шумен, днес музей

Родната къща на композитора в Шумен, днес музей

Балдуин Фландърски

Балдуин Фландърски

Балдуиновата кула в Търново, където според преданието бил затворен белгийският предводител на рицарите

Балдуиновата кула в Търново, където според преданието бил затворен белгийският предводител на рицарите

Панчо и Любен Владигерови като музиканти в Лейбгвардейския полк

Панчо и Любен Владигерови като музиканти в Лейбгвардейския полк