nabore.bg

Не може да бъде

Огледало: Какво не харесваме в себе си?

Според статистиката 80 % от жените и 40 % от мъжете не са доволни от себе си  

 

Изследванията показват, че повечето от хората не изпитват удовлетвореност от себе си. Как да излезем от това “неразположение към самите нас”? Според психолозите това се дължи на няколко странични фактора, които действат у нас и независимо от нас.

 

Първата причина -

 

 ние се сравняваме с околните още от рождението си.

Някои учени смятат, че това сравняване се забелязва още при едногодишните бебета, когато те разглеждат своето тяло и телата на другите бебета. Опитните родители знаят, че ако едно дете казва на друго: “Носът ти е като картоф!”, тази фраза може да донесе обида. По-добре е да се изтъква, още от ранни години,че хората са различни, а от това произтичат и разликите в очите им, носовете, устните им и т.н. От поведението на родителите зависи какъв тип самовъзприятие ще се формира в малкия човек.

 

Кой смята, че е по-лош от другите?

 

Има три вида самовъзприятия. Някои хора си казват: “Аз съм по-добър от другите”. Тези хора са около 5 % от цялото човечество. Втората част от хората си казват: “Аз съм като другите, с всичките им качества и недостатъци.” Тези хора са болшинство - около 80 %. Третата група си повтарят: “Аз съм по-лош от другите”. Те са около 15 %. За последната група психолозите са единодушни, че това представляват хора със слаба воля, по природа депресанти и затворени в себе си. Те са подозрителни по характер и винаги търсят в думите на другите потвърждение на своето нещастие. Те винаги се изживяват като жертви и не възразяват да ги съжаляват. Често тези хора зациклят в буквалния смисъл, на някакъв свой /често въображаем/ физически недостатък и живеят в определен дискомфорт, който впрочем се отразява и на близките им. Често тези хора /особено ако са жени/ обсаждат кабинетите за пластична хирургия с молба лекарите да им направят нос като на Шарън Стоун или устни като на Мерилин Монро. След операцията, разбира се, не са доволни и правят нови опити да променят външността си.

Затова в много кабинети по пластична хирургия приемат пациентките си, след като се освидетелстват при психиатър.

 

Стремеж към съвършенство или депресия?

 

Регистрирано е, че над 60 % от пациентките на американските пластични хирурзи отиват под скалпела в състояние на дълбока депресия. И само 15 % от жените направили си операция на лицето или бедрата, смятат че след нея животът им е станал по-хубав. Недоволството от себе си, неумението да се ориентираме добре в житейските ситуации, често хората обясняват с най-лесното - външността си. В психологията това се нарича принцип на компенсацията. Вместо да започнем да се променяме вътрешно и да се активизираме в работата си, ние търсим причината в дългия си нос или кривите крака, смятайки ги за “главните виновници” че в живота не ни върви. А през това време депресията не ни напуска, а се развива в комплекс за непълноценост.

 

Да се заемем със себе си

 

Проведете със себе си, така наречената “умствена диета”. Не обръщайте внимание на чутите забележки или обиди от хора, които не обичате или не уважавате. Мнителността е вашият основен враг! Просто престанете да обръщате внимание на негативните реплики по ваш адрес.

Увеличете контактите си с хора от различни групи и класи. Търсете в тях широтата на възгледите, позитивността и чувството за хумор. Избавете се от стереотипа в живота си. Престанете да гледате на физиката си като на нещо решаващо. Пострайте са да гледате на своите недостатъци от нова гледна точка и ще видите, че хората които наистина ви харесват /и обичат/ виждат в тях вашия чар. Така ще намерите своята индивидуалност и ще бъдете харесвани не само от другите хора, но и ще се харесвате на себе си.

А в това е истинската победа. Нали?

 

Стефка КЕХАЙОВА, психолог