nabore.bg

Хората говорят

Образ и подобие: Двойници на Яворов крачат из София

Минувачите по столичната улица „Граф Игнатиев” и площад „Славейков” почти всеки ден срещат един висок тъмноок и черномустакат мъж, който сякаш е „одрал кожата” на Пейо Яворов.

Това е композиторът Ценко Минкин, който отдавна знае за своята прилика с нежния чирпански лирик и комита. Минкин дори се шегува, че е възможно трагично загиналия преди близо век поет, да се е преродил в него.

Композиторът е шеф на Агенцията за авторско право Музикаутор. На 12 години прави първите си записи в БНР като пианист, а на 15 години пише квартет за ударни инструменти.

Двойникът на Яворов е автор на над 110 камерни, вокални симфонични произведения; хорови и други творби, написал е музиката към над 50 игрални и документални филми.

Изпълнят го в Италия, Франция, Германия, Австрия, Гърция...

По-възрастните кинозрители добре си спомнят игралния филм „Дело 205/1913“ от 1984 г. на режисьора Киран Коларов.

Житейската драма на Яворов и сложните му любовни взаимоотношения със съпругата му Лора, великолепно бяха пресъздадени от актьора Явор Милушев. Той в по-късни времена влезе и ролята на царски депутат. Хора от филмовия екип и днес твърдят, че с грим, мустаци и реквизит Милушев е постигал абсолютна прилика с образа на поета.

А режисьорът на филма се шегувал, че майсторското превъплъщение на младия артист в образа на Яворов било съвсем естествено, след като малкото му име било Явор.

Куриозното е, че като млад, актьорът само веднъж се е снимал с мустаци – и това е в ролята на поета. Чак през 21 век съпругът на Цветана Манева се пусна брада „катинарче” с дискретни мустачки.

 

Наборе.бг


Актьорът Явор Милушев изпълни ролята на поета в игралния филм „Дело 205/1913”.

Актьорът Явор Милушев изпълни ролята на поета в игралния филм „Дело 205/1913”.

Милушев днес, извън киноекрана.

Милушев днес, извън киноекрана.

Композиторът Ценко Минкин

Композиторът Ценко Минкин

Поетът П.К. Яворов

Поетът П.К. Яворов

Ценко Минкин в ефектна фотосесия

Ценко Минкин в ефектна фотосесия