nabore.bg

Тежката дума

Някои пенсионери срам нямат – въпреки здравеопазването доживяват и до 70

Когато държавата е натясно, започват да й стават много обитателите, само милионерите не й пречат

 

Нещо много започнахме да си пречим напоследък.

Като в претъпкан автобус рано сутрин – всичките – махмурлии, всичките – нервни, всичките – ръбести и само се бутаме един в друг и си обменяме псувни и вируси.

Когато човек е натясно, всичко му пречи. Пречат му комшиите, които си пускат казанчето в тоалетната рано сутрин, пречи му жената, която не му дава да припари до хладилника, пречи му детето, което ходи подире му с тетрадката по математика и мрънка да му реши домашното...

Когато държавата е на тясно, започват да й пречат обитателите й.

До скоро й пречеха само пенсионерите – едни хора, от които каквото може, вече е изстискано срещу някакви обещания и сега досаждат с искания някой да си ги изпълни.

И живеят дълго, можете ли да си представите – кой – до шейсет и пет, кой – до шейсет и шест, а има и нахалници, които успяват да надхитрят родното здравеопазване и да изкарат до седемдесет, че и отгоре!

Пък са и много, а проблемът е, че сума ти народ се натиска да се присъедини към тях!

Какво се прави в такъв случай?

Елементарно – казва се на тия, които все още имат работа, че техните мераци пречат на висшите интереси на обществото, така че по-добре ще е да ги отложат за малко по-късна дата. Те недоволстват, ядосват се, качват кръвното, поболяват се, ритват камбаната и така облекчават пенсионната система.

Бачкерите също пречат на държавата. Ако бачкат – чорбаджията не им плаща осигуровките. Ако все пак ги осигурява – осигурява ги на възможния минимум.

Май само милионерите не пречат на държавата – те си плащат. Когато забравят да платят, не ги тормозят много, защото обещават тия задържаните пари да ги вложат в икономиката, та да я откъснат от дъното. Пък тя нещо се е закотвила и не мърда, нейната верица – значи – недостатъчно парици се смотават!

По-наблюдателните ще забележат, че и полицията не пречи на държавата. От една страна – защото полицаите са си нейни служители, от друга – защото само при тях и дума не може да стане да се пенсионират поне с година по-късно.

И правилно – все пак някой трябва да озаптява недоволното население. Пък съгласете се, не бива да се излагаме пред чужденците с гледки как пенсионер бие пенсионера! Съвсем друго си е, когато единият от биещите се е младо, силно и красиво момче!

Съвсем логично е при това положение, когато всички, освен горепосочените полицаи и патриотично настроени индустриалци, пречат да настъпи светлото бъдеще, да се помисли как да се намали броят на пречещите.

Да си спомняте, че преди време съвсем сериозно обсъждаха закон за евтаназията?

И, слава Богу – не го приеха! Защото недалновидното му гласуване хептен щеше да ни отложи това светло бъдеще!

От най-високо място миналата седмица ни показаха истинския път към благоденствието – България вече нямало да произвежда само домати и картофи, да сади тютюн и вари ракия – България щяла да се специализира в производството на резервни части за човека!

Това – как да го разбираме? На органи ли?

Бъбречета, дробчета, дамарчета, тук-там някое кокалче, ставичка...

Ами, да! Толкова много хора разхождат излишните си бъбреци по улиците – бива ли да пропада такъв национален ресурс!

Ще полетят по пътищата на света хладилните камиони с български чаркове за човешко тяло и ще разнасят навсякъде славата на родината – страната на киселото мляко, алкохолния туризъм и качествената карантия. И всички ще сме доволни, щастливи и богати!

Ех, знаехме си ние, че както е тръгнало, няма начин да не опрат до нашите бъбреци...

Дано само не са белите, че хептен ще ни се спаружи естественият прираст!

 

Румен БЕЛЧЕВ