nabore.bg

Тежката дума

Светът през юни и юли: Никой не говори за мир, мерят си мускулите

Едно от най-важните събития през юни и юли 2016-та бе излизането на Великобритания от Европейския съюз. Причините за това не са една и две, но решаващи се оказаха бежанският проблем и свързаните с него социално-правни усложнения, напливът на имигранти и от страни-членки на ЕС, високият дял (13%) участие в финансирането на ЕС, увеличението на престъпността, извършители се оказаха в повечето случаи чужденци, евентуалното подписване на Трансатлантическото търговско споразумение със САЩ, което ощетява жестоко страните-членки на ЕС и т.н.

За съжаление държавното ръководство на Великобритания помогна на  САЩ в провежданата недалновидна и опасна за света политика на войни в Афганистан, Ирак и Сирия, която доведе до милиони невинни жертви и огромна вълна от бегълци, съзнателно насочени към богатите европейски държави. Приказките за хуманност, състрадание, интеграция обслужваха интересите на САЩ, Саудитска Арабия, Израел и Турция, всяка от тях със своите икономически, политически и военни интереси.
Унгария, както е известно, отхвърля плана за квотно разпределение на бежанците. Според унгарския премиер Виктор Орбан „Брюксел няма право да преначертава европейската културна и религиозна идентичност.”
По унгарско-сръбската граница прелитат полицейски и военни хеликоптери, инсталирани са термокамери, изпратени са войски, жандармерия, полицейски кучета и допълнителна техника, за да бъде осуетен всеки опит за нелегално преминаване на държавната граница.
Брюкселската чиновническа мафия е крайно недоволна от тази позиция на унгарското правителство и иска да бъдат наложени финансови санкции на Унгария.
Австрийският министър на вътрешните работи  Волфганг Сободка заяви за в. “Die Welt”, че ЕС не трябва да дава на кандидатите за убежище достъп до трудовия пазар, тъй като това ще привлече още имигранти.
На 13 юли т.г. ЕК предложи нови мерки за единни европейски действия спрямо бежанците. Една от тях е предложението – страна от ЕС, която приеме бежанци директно от лагер в страни от Близкия изток или Африка да получават по 10 000 евро годишно за издръжката им.

Мит е, че бегълците от Близкия изток и Африка ще бъдат интегрирани. Ако попитаме германците и французите дали има интегриран чужденец от тези страни, те ще ни се изсмеят. Автори на терористичните актове в Париж, Лондон, Брюксел, Ница, Кьолн и другаде са неинтегрирани чужденци, някои от тях второ и трето поколение, родени и изучени в Европа.
Европейската комисия предлага пари, които ще получи от бюджета на ЕС, който се оформя от вноските на страните-членки. Великобритания излезе от тази игра и нейните 13% вноски отпадат и се разпределят между другите държави-членки, което неминуемо ще доведе до недоволство сред европейците.
В последната си реч пред полския парламент, ръководителката на правителството Беата Шидло, цитирана от Дойче веле, на няколко пъти говори за „суверенитет“. Тя посочи брюкселския диктат, неговите ултиматуми, спомена „правото на самоопределение на нациите“. Шидло не забрави да напомни за цивилизационното наследство и националната идентичност. Тя заяви още, че ако на някой ЕС не му харесва вече, нека го напусне
„Варшава е свободна да вземе такова решение. При това напълно суверенно“, допълни тя.
Полша настоява за конфедерация на страните от ЕС, за да е Европа „суперсила“. Създаване на Конфедерация на националните държави с президент, който да е главнокомандващ на мощна армия, съобщава „Франс Прес“. Качински настоява, след като Великобритания е напуснала блока (ЕС), е наложително да бъде съхранена Европа на националните държави. Той предупреждава, че упорството за прилагането на стария френско-германски модел за все по-тясна политическа и икономическа интеграция можело да приключи с катастрофа.
Съветът на швейцарските кантони изиска от Федералното събрание да изтегли официално молбата за членство в Европейското икономическо пространство, тъй като гражданите на страната отхвърлиха с референдум членството в ЕС.
По информация на наш източник това вече е направено на 01.07.
Холандският премиер Марк Рюте поиска от европейските лидери „законово обвързващи“ гаранции, чрез които ЕС да разсее безпокойството на холандците относно договора между ЕС и Украйна за асоцииране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В противен случай Хага ще блокира споразумението, предупреди Рюте.
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър даде интервю за „Уолстрийт джърнал“ от 29 юни, в което заявява, че ЕС не трябва да се опитва да наказва Великобритания за решението й да излезе от общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави. Според него, на фона на случващите се процеси в Европа, американската роля трябва да се преразгледа така, че ръководството да се осъществява по нов начин, да се премине от доминиране към убеждаване“. За него Великобритания е „ключов елемент“в структурата на „цялото трансатлантическо партньорство“, имащо особено значение за САЩ.
Испания се противопоставя на водене на преговори със Шотландия за оставане в ЕС. Съставните държави на кралство Великобритания излизат заедно с Лондон от ЕС, заявяват от Мадрид.
Словашкият премиер Роберт Фицо заяви за „Асошиейтед прес“, че „Словакия не е подходящо място за заселване на мюсюлмани, защото те може да променят вековните й традиции“.
ЕС и НАТО се „радваха“ до скоро на братската, задушаваща  прегръдка на неоколонизатора САЩ. Срещу нея, за сега, се изправя Вишеградската четворка, като всяка от съставящите я държави изтъква определени аргументи в защита на своята позиция, без да сочи директно виновника за тежките изпитания, пред които е изправен Старият континент. Единствено Великобритания се реши на директно излизане от ЕС, измивайки си ръцете с референдум. Става все по-ясно, че центробежните сили набират кураж и бъдещето на Съюза е решено. Съставящите го държави няма да скочат като един и да го напуснат, но ще поставят условия и искания, които ще го превърнат в нещо ново, и ще го направят нежелан дори за Големия брат. А може и да го тласнат в пропастта.
Бжежински е откровен. Той казва ясно, че американската роля трябва да се преразгледа така, че ръководенето (на ЕС) да се осъществи по нов начин и да се премине от доминиране към убеждаване. Ястребите от Вашингтон няма да приемат подобен съвет, защото им липсва интелект и прозорливост, в замяна имат арогантност и късогледство в излишък.
Заразата „ЕС“ прониква и в НАТО.
Алиансът разполага 4 батальона в прибалтийските държави и 1 в Полша.
РИА „Новости“, цитирана от „Фокус“ и „Блиц“ съобщава, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е подложил на критика международните учения „Саблен удар“, провеждащи се в  прибалтийските републики и призовава към диалог и сътрудничество с Русия. „Това, което не трябва да правим, е да напрягаме ситуацията с гръмко дрънкане на оръжия и бойни викове. Който мисли, че символичните танкови паради на източната граница на алианса засилват безопасността, той греши, заяви министърът. Според Щайнмайер  е смъртно опасно да се гледа единствено на военния аспект и да се търси спасение в политиката на заплаха. Той е на мнение, че  е необходимо „Русия да бъде приобщена в международна партньорска отговорност“.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви за в. „Дагбладет“, че в настоящия момент НАТО не вижда заплаха от страна на Русия за нито една от държавите-членки на Североатлантическия алианс. Важно е да не се драматизира ситуацията и да не се нагнетява напрежение. „Трябва внимателно да се подхожда към избора на думи, за да се избегне изостряне на отношенията“. Столтенберг отбелязва, че укрепването на отбранителната способност и увеличаването на военния потенциал на НАТО не противоречат на диалога с Русия.
В интервю за литовския сайт Delfi.lt ген. Бен Ходжис, командващ сухопътните сили на САЩ в Европа заяви, че на НАТО му омръзнало само да реагира на „неочакваните действия на Русия, време било алиансът да поеме инициативата в свои ръце“. Като пример той сочи Крим 2014 г.
Странно.  Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа
игнорира мнението на ген. секретар на НАТО. Всъщност добре
известно е кой командва алианса, думите му не бива да ни
изненадват.
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер казва в интервю за в. “Züddeutsche Zeitung”: “Съмнявам се, че подразделения на НАТО в Източна Европа въобще са необходими. 75 години след нападението на СССР германски войници отново ще бъдат разположени на руската граница. Какъв ефект би имало подобно нещо в Русия? За това НАТО явно не се замисля, каза той.
 Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви на 15 юни, че САЩ не могат повече да чакат, докато Русия определи своята по-нататъшна позиция относно политическото бъдеще на  сирийския президент. В изказването си Кери подчертава, че Вашингтон продължава да настоява Асад да бъде предаден в ръцете на правосъдието за престъпленията против гражданите на Сирия. Докато Москва продължава да поддържа Асад, отношенията между РФ и САЩ ще се влошават, заяви Кери.
 Един месец по-късно, Кери пристигна по американска инициатива в Москва. В ранното утро на 15.07. той проведе 3-часов разговор с Путин. Кери направи предложение за засилване на военното и разузнавателното сътрудничество с Русия срещу Ислямска държава. Той акцентира на „конкретни стъпки в краткосрочен план“, защото дипломатическите усилия за край на войната в Сирия не могат да продължат безкрай. Кери каза още, че САЩ и Русия могат да допринесат заедно много за мира, вкл. в Сирия и Украйна, но също и за други потенциални области… „И президентът Обама и аз смятаме, че в момента САЩ и Русия са на такъв етап, че можем да направим много в полза на света“, каза още Кери. За свалянето от власт и съдебно преследване на сирийския президент Башар Асад не бе казано нищо официално. Нито за Крим. Може би Вашингтон разбра, че от слабата позиция, в която се намира, не може да предявява ултиматуми
И още нещо: крайно време е САЩ да разберат, че не са световен кадровик, който може с едно движение на показалеца да сваля президенти, премиери, министри…
Сега за Съединените щати и техните филиали в Европа – ЕС и НАТО -  се възпламени новият стар проблем – Турция. Известни са амбициите на президента Ердоган да възстанови величието и силата на Османската империя и да застане начело на мюсюлманите в света. За постигане на тази цел той се нуждае от абсолютната власт в собствената си страна и най-верен съюзник вижда в лицето на радикалния ислям. Параноично мнителен, той вижда врагове навсякъде – в армията, полицията, специалните служби, в съдебната система, медиите дори в своите съюзници от Вашингтон и НАТО. Разкритията за финансови злоупотреби на членове на неговото семейство му развързаха ръцете за разправа с висши служители от полицията, разузнаването, прокуратурата и съда. Арестувани бяха голям брой военни с обвинения за заговор срещу властта.  Само една седмица преди опита за преврат, Върховният съд на Турция освободи от затвора група офицери, като изтъкна в мотивите си, че няма никакви доказателства за отправените към тях обвинения. Това вбеси самовлюбения Ердоган.
Влошиха се отношенията на Турция и със САЩ заради подкрепата, която Америка дава на кюрдите в Сирия и Ирак в борбата срещу ИД, която се ползва с подкрепата на Анкара.
По информация на наш източник, Ердоган е вербувал и вкарвал методично своя агентура в армията, полицията, прокуратурата и съда, в държавния апарат и медиите. Той е имал от два-три месеца информация, че се водят разговори сред висши военни за отстраняването му от власт. На информаторите е била поставена задачата да поощряват тези настроения. Вашингтон е бил в течение на заговора, но не е реагирал. Не е известно кой е съобщил на американските служби за подготвяния акт.  Сега ще бъдем свидетели на жестоки инквизиции, на пълни „самопризнания“ и тежки присъди, последвани от чистки във всички институции и вкарване в тях на некадърни, но свои хора. От действията, които ще предприеме Ердоган, зависи по-нататъшната му съдба.

Светът изглежда не съзнава какъв път е поел.
САЩ  не могат да се примирят с факта, че еднополюсният свят не съществува вече. Вашингтон е затънал в тежка финансова криза, от която не може да излезе със собствени сили, затова търси помощта на Европа. Стъпка в тази посока е проектираното Трансатлантическо търговско споразумение, което се пази в тайна от европейските народи заради антиевропейските си клаузи. Печатането на зелени хартии без покритие дава все по-малко шансове за спасение. Кражбата на чужди природни богатства са една от опциите, но е свързана с рискове и съпротива. Ако всичко това не помогне, остава една възможност – войната, която е помагала и друг път. Днес, обаче, положението е коренно различно. Противниците са  готови за сблъсък. Китай е много силен икономически и може с американските държавни ценни книжа и валута да постави САЩ на колене. Русия създаде силна и боеспособна армия, притежаваща оръжия, които й дават сериозно господство във военната сфера. Иран стъпи здраво на краката си и демонстрира желание да диктува положението в Близкия изток. Европа е един разбит психически, политически, икономически и военно континент. Германия е в плен на фалшиви лозунги, диктувани от Вашингтон. Най-силната икономически държава в Европа е окупирана от близо 60 хилядна американска армия и не може да провежда самостоятелна политика. Щази-досието и разпечатките на личните телефонни разговори на активната източногерманска комсомолка Ангела Меркел се съхраняват в касата на директора на ЦРУ. Остана без отговор въпроса, как комсомолката стана християндемократка и кой я предложи на Хелмут Кол за министърка, която малко по-късно го измести от канцлерския стол. Санкциите и контрасанкциите ЕС-Русия се отразяват много тежко на европейската икономика, а Вашингтон гледа с усмивка сеира на късогледите и продажни управници на Стария континент. Светът се движи по ръба на пропастта, без сериозни изгледи да достигне спасителния бряг.
Десетки милиона човеци умират от глад и мизерия. Стотици милиарди долари и евро отиват за производство на нови и нови смъртоносни оръжия. Има ли цена човешкият живот и каква е тя?

Никой не говори за мир. Мерят се мускули.  Ако правото на тоягата продължи да определя отношенията между народите, планетата Земя ще изчезне.

Д-р Веселин СТОЯНОВ

Вестник „България без граници”


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов