nabore.bg

Архивите са живи

Следите остават: Никой не е в затвора за трагедията във влака София-Кардам

Тримата подсъдими получиха условни присъди

 

На 28 февруари 2008 година, пожар избухва във влака София-Кардам край Червен бряг, а 9 души загиват в огнения ад. Това е най-тежкия инцидент на жп линия от катастрофата на гара Казичене през 1992.

След трагедията започва дело срещу шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, началника на влака Иванка Костадинова и заместник-директора на "Спални и специални вагони" към "Пътнически превози" на БДЖ Георги Иванов. Те са обвинени, че с действията си и бездействието си

 

са причинили смъртта на деветимата пътници от влака.

 

През 2010 г Плевенският окръжен съд дава 12 години затвор за шафнера и осем години лишаване от свобода за началник-влака Иванка Костадинова. Бившият зам.-директор на БДЖ Георги Иванов бе оправдан.

За да мотивират определението си, магистратите се позовават на редица правилници и разпоредби на БДЖ, според които именно началник-влака и шафнерът носят лична отговорност за действия при пожар и за поддържането на противопожарните съоръжения в изправност. Освен това съдът приема, че по време на инцидента Георгиев е употребил алкохол.

На 2 март 2011 г. обаче Апелативният съд във Велико Търново намалява присъдите на Георгиев и Костадинова. Присъдата на шафнера е намалена на осем години и шест месеца лишаване от свобода. На пет години затвор е намалена присъдата на началник-влака.

Същата година последната съдебна инстанция - Върховният касационен съд връща делото на апелативните съдии във Велико Търново. Според ВКС

 

съдът във Велико Търново е допуснал грешка,

 

като е оправдал заместник-директора на "Спални и специални вагони" Георги Иванов.

Така през септември 2012 г. тримата подсъдими по делото за пожара във влака София-Кардам получават условни наказания, а оправдателната присъда на Георги Иванов е отменена и той е признат за виновен за трагедията. Наложена му е 1 година и шест месеца лишаване от свобода с три години изпитателен период.

 

Процесът приключва окончателно

 

през 2013 година, когато Върховният касационен съд налага условни присъди - на тримата подсъдими. В крайна сметка никой не влиза в затвора за смъртта на 9-те загинали.

Седем години след трагедията шафнерът на влака все още не мисли, че трябва да изпитва чувство за вина. 

"Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих вашето дете!" Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никого", каза той в интервю за Нова телевизия.

 

Наборе.бг


Горящите вагони на влака София-Кардам

Горящите вагони на влака София-Кардам

Девет души намериха смъртта си сред пламъците

Девет души намериха смъртта си сред пламъците

Иванка Костадинова, началник на изгорелия влак, Георги Георгиев, шафнер на кушет-вагона.

Иванка Костадинова, началник на изгорелия влак, Георги Георгиев, шафнер на кушет-вагона.