nabore.bg

Свят широк

Ню Йорк - магнит за пенсионерите

Властите в Ню Йорк напоследък полагат усилия за привличането на повече хора, достигнали пенсионната възраст. Това е новата икономическа стратегия на града. "Ню Йорк стана по-сигурен, а богатството от паркове и културни събития е толкова голямо, че стана любима цел на пенсионерите. Те идват тук не само духом и телом, но и с портмонетата си", пише местен вестник. Според нюйоркската община след 20 години броят на пенсионерите и на учениците в Ню Йорк ще се изравни - по около 15 %=

Градът иска да се превърне в рай за пенсионерите - каква е ползата? Икономическата мощ на хората от третата възраст е внушителна: 1/3 от населението на САЩ е на възраст над 50 години, и то разполага с половината доходи на всички американци. Ето защо Ню Йорк Сити от години се опитва да се превърне в изключително привлекателен за пенсионерите - престъпността там продължава да намалява от вече 2 десетилетия, а парковете в града се поддържат както никога досега.

Нюйоркската медицинската академия е провела поредица от дискусионни вечери с хиляди възрастни жители на града. От тези разговори става ясно, че хората желаят да живеят в квартали с добри съседи, където пресичането на улицата е безопасно, а в малките магазинчета могат да получат чаша вода и да използват тоалетните безплатно.

Нюйоркските пенсионери искат да имат и лични асистенти при пазаруването в супермаркетите, за да намират стоките в промоция. Освен това те искат по-равни тротоари за бастуните си, защото през дълбоки локви се минава трудно.

По витрините из града вече има стикери, на които магазините обявяват промоции и намаления само за възрастни, по тротоарите и парковете се поставят допълнителни пейки, а менютата в ресторантите се печатат с по-едър шрифт. Една от последните мерки на града е светофарите за пешеходци да са с удължена зелена фаза за придвижващите се по-бавно възрастни хора.

 

Наборе.бг