nabore.bg

Архивите са живи

Футболният ни Еверест през 1994-та: Този невероятен Боби Михайлов

„Този невероятен Боби Михайлов” - тази изстреляна от сърцето и душата възторжена реплика на тв-коментатора Борис Касабов остава завинаги в сърцето на българския запалянко. А свидетелите на онези събития веднага завъртат лентата, в която националният страж е вдигнал напред и нагоре ръцете си в знак на победа след втората спасена дузпа срещу мексиканците. С успеха България стигна до четвъртфиналите на световното първенство в САЩ през 1994 г., където записа още по-велика страница от футболната си история, побеждавайки не кой да е,

 

а световния шампион Германия.

 

За по-младите тези епизоди звучат като научно-фантастичен разказ. Те са писани от Михайлов, Балъков, Стоичков, Лечков, Боримиров и останалите златни момчета от онова поколение, което донесе най-много радост на българския запалянко.

Особено е мястото на Боби Михайлов в нашия футбол. Той винаги е бил номер едно. Вратарят, за когото всякакви легенди вече бледнеят постигна всичко възможно. Абсолютен рекордьор по участия в първия ни тим. Със 102 мача, в 60 от които капитан (друг рекорд!), Боби няма аналог у нас.  

Синът на друга легенда в българския футбол – Бисер Михайлов, започва кариерата си в „Левски”,

 

с който печели три шампионски титли.

 

После играе за португалския „Белененсеш”, за френския „Милюз”, английския „Рединг” и швейцарския Цюрих. Облича за кратко екипите на „Ботев” и „Славия”. През 1986 година е избран за Футболист номер едно на България. Играе на финалите на две световни и едно европейско първенство.

След кариерата си на терена Боби Михайлов прави шеметна кариера и в управлението на българския футбол. От 2000 година е член на Изпълкома на БФС и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. От 2001 година е първи вицепрезидент, а от 2005 година и президент на БФС. На конгреса на УЕФА в Париж Боби Михайлов влезе в Изпълкома на УЕФА, което е най-високият международен пост, заеман от наш сънародник във футбола.

 

Наборе.бг


Националният вратар Борислав Михайлов е радостен -

Националният вратар Борислав Михайлов е радостен - "лъвовете" пак побеждават

Боби - любимец на публиката през 80-те и 90-те години на миналия век

Боби - любимец на публиката през 80-те и 90-те години на миналия век

Футболният шеф Михайлов

Футболният шеф Михайлов