nabore.bg

Архивите са живи

Невероятно! Пентагонът се готвел за нападения от наши партизани

Статия в американското списание “US News and World Report” обтегнала отношенията между България и САЩ през 60-те години

 

След Втората световна война отношенията между България и Съединените американски щати преминали през драматични колизии. Студената война често ги вледенявала до степен на абсолютно им замръзване, както станало през далечната 1949 г. Тогава от Вашингтон официално поискали персоналът в легацията в София да бъде увеличен от 20 но 30 дипломата. Правителството на Васил Коларов отказва, с аргумента,

 

че не желае американските шпиони

 

под прикритието на дипломати в София, да се увеличат. През 1950 г. се стига и до логичната развръзка – посланикът на САЩ в София Доналд Хийт е обвинен в шпионаж и обявен в персона нон грата. Американците засипват външния ни министър Владимир Поптомов и премиера Вълко Червенков с протести, но полза от това няма. Прецедентът става на 21 февруари 1950 г., когато САЩ закриват мисията си в София и прекъсват всякакви дипломатически отношения с България – в практиката на Държавния департамент това е първи подобен случай след войната. 

Изтеглят се и нашите дипломати от Вашингтон. Чак след смъртта на Сталин, около 9 години след скъсването на контактите, в София официално задраскват обвиненията срещу посланик Хийт. Бавно, стъпка по стъпка, отношенията леко се затоплят и на 14 март 1960 г.

 

американците пак отварят легацията си в София.  

 

Нормализацията на отношенията е изключително крехка и нетрайна. През април и май 1961 г. български дипломати и служители от посолството ни във Вашингтон са нападнати на улицата от престъпници. Макар че става дума за хулигански нападения, официалната реакция от София е в съвсем в духа на Студената война. Американските власти са обвинени, че нападенията са подготвени от ЦРУ.

През същата година избухва още един скандал. В популярното американско списание “US News and World Report” се появява репортаж за обучението на американски войници в базата Форт Браг. На една от снимките в репортажа ясно се вижда /а в текста се разказва/, как американските войници се обучават да противодействат на евентуални нападения от страна на български партизани. На черната учебна дъска на фотографията на кирилица са описани част от българските “партизански тактики”, от които е заплашен Пентагонът. Репортажът в “US News and World Report” е толкова драстичен и налудничав в посланията си, че нашият посланик във Вашингтон д-р Петър Вутов

 

решава начаса да реагира.

 

Дипломатът иска среща с един от шефовете на Държавния департамент Монкриеф Дж. Спиър и му говори доста ядосано. Вутов не скрива възмущението си, че “България няма никакво намерения да сваля американското правителство с партизански и военни методи и то десетилетия след като между двете страни е сключен мирен договор след войната”. Българският посланик подчертал, че изглежда в Пентагона още не са разбрали, че Втората световна война е свършила и партизани в България няма от двадесетина години. Самият д-р Петър Вутов имал двугодишен партизански стаж /1943-1944/ в Червенобрежкия отряд и учебните програми във Форт Браг му изглеждали като бълнуванията на кретени. Вашингтон изглежда бил стреснат от напълно естественото възмущение на Вутов, защото почти не реагирали, когато след няколко месеца в София се състояли две-три антиамерикански демонстрации пред US-посолството. А тези демонстрации имали друг повод – карибската криза и натискът на САЩ срещу Съветския съюз да изтегли ракетите си от Куба.

Добре известно е, че идеята съветски ракети да се разположат на Острова на свободата възникнала

 

по време на 7-дневното посещение на Хрушчов

 

у нас през 1962 г. Съветникът на първият съветски ръководител Фьодор Бурлацки разказва как станало това. Никита Хрушчов се разхождал по плажа на Евксиноград с министъра на отбраната маршал Родион Малиновски. Тогава, на черноморския бряг край Варна първият съветски ръководител възложил тази задача на маршала след съгласуване с Фидел Кастро. Показателно е, че по време на визитата Тодор Живков в свой тост към Хрушчов казва следните думи: „Нашият политически часовник е сверен до секунда със съветския. Нашият часовник върви по московско време”.

Посещението на Хрушчов особено зорко се следяла от тогавашният посланик на САЩ в София г-жа Юджийн Андерсън. Още повече, че при разговор с Живков, тя получава недвусмисленото предупреждение, че “България няма да търпи да се отнасят с нея като второстепенна държава.”

През октомври 1962 г.,

 

когато карибската криза е в своя апогей,

 

нашите дипломати във Вашингтон получават заповед от Външно министерство да унищожат архива на мисията заради „все по-голямата вероятност от избухването на война”. Изгарят се доклади, отчети, паметни бележки, инструкции, вътрешни указания, работни планове и преписки – общо над 2000 страници поверителни документи. Някои от най-секретните преписки остават на съхранение лично при временно управляващия на посолството К. Щерев.

След броени дни когато Хрушчов и Кенеди се споразумяват и опасността от Трета световна война изчезва, намалява и напрежението сред българските дипломати във Вашингтон. 

 

Още един щрих по темата:

Тактиката на българските “черни ангели” се изучавала от левичарите в Латинска Америка

 

Левичарските движения в Латинска Америка през 60-те и 70-те години изучавали подробно стратегията и тактиката на българските бойни комунистически групи, действали по време на антифашистката съпротива. Особено ценен се оказал опитът на нашите “черни ангели” (по названието на едноименния филм на Въло Радев), които изпълнявали смъртните присъди на българските фашистки водачи в София през 40-те години. Стратегията и тактиката за водене на партизанска война в градски условия била изучавана от герилята в Латинска Америка чрез мемоарите на Митка Гръбчева. Майката на режисьорката на детски филми Иванка Гръбчева и съпруга на генерал Димитър Гръбчев (шеф на орханата на Т. Живков), била една от най-активните “черни ангели” в годините на Втората световна война. Нейната книга “В името на народа” била преведена на испански и станала изключително популярна сред левичарите в латинския континент. Като учебник за партизанска война тя се изучавала сред нелегалните движения в Перу, Колумбия, Венецуела, Гватемала, Салвадор, Хондурас, Никарагуа и други страни. Години наред Митка Гръбчева получавала благодарствени писма от нелегални революционери от тези страни.       

 

Д-р Боян ЗАХОВ


Вляво - старото американско посолство в София

Вляво - старото американско посолство в София

Митка Гръбчева в компанията на Тодор Живков

Митка Гръбчева в компанията на Тодор Живков

Култовите мемоари на Гръбчева, които се изучавали като учебник от левичарите в Латинска Америка

Култовите мемоари на Гръбчева, които се изучавали като учебник от левичарите в Латинска Америка

Списание “US News and World Report” успяло да влоши отношенията между САЩ и НРБ

Списание “US News and World Report” успяло да влоши отношенията между САЩ и НРБ

Българският дипломат д-р Петър Вутов получил нотата на Държавния департамент за прекъсване на отношенията между НРБ и САЩ през февруари 1950 г.

Българският дипломат д-р Петър Вутов получил нотата на Държавния департамент за прекъсване на отношенията между НРБ и САЩ през февруари 1950 г.

Според Пентагона българските партизани заплашвали националната сигурност на САЩ през 60-те години на миналия век

Според Пентагона българските партизани заплашвали националната сигурност на САЩ през 60-те години на миналия век

Г-жа Юджийн Андерсън – посланик на САЩ у нас от 1962 до 1964 г. Тя следила много зорко 7-дневното посещение на Никита Хрушчов в България през 1962

Г-жа Юджийн Андерсън – посланик на САЩ у нас от 1962 до 1964 г. Тя следила много зорко 7-дневното посещение на Никита Хрушчов в България през 1962