nabore.bg

България

Неуместни са рок концерти в деня на Арахангеловската задушница

По повод Арахангеловската Задушница – голямата мъжка, за почитане паметта на загиналите в защита на отечеството ни воини, в Наборе.бг се получи обръщение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, подписано от неговия председател инж. Петър Велчев. В него се казва:

На този ден отдаваме почит и преклонение към загиналите български войни за Родината ни, както и почит пред скъпите ни починали родственици.

Ние военноинвалидите и военнопострадалите, които сме в основата на инициирането и провеждането на този църковен – войнски ритуал датиращ от началото на миналия век /1924 година/, сме и достойните българи, които на 2 ноември 1991 година възстановяваме същия ритуал на църковната почит и преклонение на Военните гробища при Софийските централни гробища.

...Днес по една календарна случайност или по ирония на съдбата, както става в българската история се отбелязва и Денят на будителите, прекрасен и изконно български ден. Ние сме може би единствената нация в света, отбелязваща такъв важен знак – пробуждането и духовното развитие на нацията. Пък и една друга важна годишнина на страната ни  - 25 години от промените.

Скъпи българи и уважаеми сънародници, нека степенуваме нещата – първото и изконното е Арахангеловската задушница почитта към тези създали и загинали за държавата ни доколкото я има, за България български войни, български мъже, синове, бащи, дядовци, защото ако не бяха техните кости сега нямаше да отбелязваме Деня на будителя, а още по малко Дена на „свободата ни”.

Нека да поясним нещо, което не бива да се прави, а това е в християнския ден за почит към загиналите създали и укрепвали държавната и държавността ни българи, да празнуваш с рок концерт наистина важната годишнина - 25 години от промените в страната е меко казано странно. На този ден отдаваме почит, мълчим и се опитваме да проумеем, как българите преди нас са съумели въпреки трудности, недоимък, поражения да стиснат и се покажат народ, да отстоят пред несгодите на историята и принудителното ни поробване.

Ние в този ден вместо да възпитаме децата и внуците в тази насока, правим рок концерти и всякакви други шоу програми, за една между нас казано, присадена и спорна годишнина, имайки предвид събитията през годините и сегашната обстановка в страната.

Нека да напомним, че 10 ноември е след броени дни и този концерт можеше да се проведе тогава или през следващите два съботни и неделни дни – не днес. Между другото така е подведен и нашия Патрон на организацията - президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия. Не сме съгласни и дърпаме ушите на хората насрочили за този концерт на тази дата. Ние сме за отбелязване на тази годишнина, още повече, че през 2015 ще отбележим доста славни дати, като 100 години от учредяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, 25-години от възстановяването му, 100 години от поемането на патронажа на организацията от върховния главнокомандващ на българската армия.

Нека непротивоборстваме историята и не компрометираме важни събития от нея касаещи родината ни. Можем да продължим доста, но за сега спираме до тук и поздравим всички българи в пределите на Майка България и извън нея с нашия вече 100-годишен девиз „Всичко за България” и да кажем накрая „Бог да прости” и „Амин” за всички българи положили костите си за да я има родината ни и нас днес.

 


Картината на Ярослав Вешин

Картината на Ярослав Вешин "На нож" (1912)

Инж. Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Инж. Петър Велчев - председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.