nabore.bg

Дом и двор

Неотложно: Сложете поилката в пчелина

* Скоро ще започнат да растат бързо плевелите в градините – овощните, зеленчуковите, цветните. Унищожаването им може да стане и чрез хербициди, но не е за препоръчване. Най-добре е работата да се свърши чрез окопаване, а заедно с него трябва да стане и подхранването с торове. В междуредията се окопава на 8-10 см, а в редовете – на 5-6.

* След броени седмици ще започнат да цъфтят ягодите. Добре е да им се осигури опрашване. Едно нормално пчелно семейство стига за 5 дка каквито и да са насаждения, така че ако вие или пък съседите ви отглеждате пчели, проблеми няма да има.

* Пчелите пък имат нужда от вода още в най-ранна пролет. Не разчитайте на случайните водоизточници със съмнителна чистота, които през този сезон са в изобилие. Направете им поилка в пчелина още сега.

* С най-голямо нетърпение очакват пролетта животновъдите, особено тези, които вече привършват фуражите и сеното. Те най-често повтарят старата приказка „Веднъж да се хванем за зелено, нататък е лесно!” Не бързайте  обаче, защото преминаването от сухия режим на хранене към зеления е стрес за животинския организъм. Ако стопанинът не се съобрази с това, може да очаква неприятности. На пасището извеждайте животните през първите дни само за час-час и половина, и то на слабо пасище, при това само следобед. Сутрин и вечер им слагайте в яслите толкова храна, колкото и досега сте давали. Приспособяването към новите условия трае обикновено десетина дни. След това увеличете престоя на пасището до 2-3 часа, а чак 3-4 седмици по-късно животните вече могат да пасат на воля.

 

Наборе.бг