nabore.bg

Дом и двор

Семеен портфейл: Нека електроуредите пестят вместо вас

Ако хладилникът ви е по-стар от 10 години - купете си нов

 

При избора на нови електроуреди обръщайте внимание на тяхната енергийна ефективност. В ориентацията ще ви помогнат т. нар. енергийни етикети, които поделят електроуредите на групи от A до G – от най-пестеливи до такива с най-голям разход на ел. енергия. При електроуреди, които през по-голямата част от деня са в покой (режим stand-by), се информирайте и за потреблението им в такъв режим.

При отоплителните уреди всяка една по-ниска температурна степен може да означава спестяване до 6  % ел. енергия. По време на отоплителния сезон проветрявайте кратко и интензивно (3 или 4 пъти дневно за по 10 – 15 мин.). Добрата топлоизолация

 

спестява разходи за отопление

 

и осигурява необходимата защита от горещината през лятото.

Уредът за затопляне на вода поставете възможно най-близо до точката на потребление, така че да предотвратите загубите на енергия по мрежата. Настройте температурата на загряване в резервоара/бойлера на 55–60  °C.

 Ако използвате електрическа печка, изключвайте котлоните 10 мин. преди да приключите с готвенето и довършете приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина. Когато купувате нова готварска печка, изберете модел със стъклокерамичен плот, който е по-ефективен при по-ниска употреба на ел. Енергия. Ако по-често печете, снабдете се

 

с фурна на горещ въздух,

 

която ще ви позволи да изпичате ястията равномерно и то при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40  % енергия.

Хладилникът трябва да бъде поставен на по-хладно място, с всеки един градус над 20 °C потреблението му нараства с около 6  %. Идеалната температура, която е достатъчна за запазването на хранителните продукти в хладилник, е + 5  °C, а във фризер -18  °C. По-ниската температура означава по-високо потребление. При купуване на нов хладилник си струва да се инвестира в степен на енергийна ефективност A. Такъв модел е по-скъп е от хладилник от степен B, но разликата ви се връща с по-ниското потребление. Ако хладилникът ви е по-стар от 10 г., замислете над закупуването на нов. От време на време размразявайте и хладилниците с полуавтоматична уредба за размразяване. Дебелият слой лед изисква ненужно количество енергия.

 С качествен прах за пране можете да перете и при по-ниска температура във въшата перална машина  по този начин ще спестите от енергията, необходима за затоплянето на вода. Перете на 90 °C и ползвайте предпране само когато това е наистина необходимо – тези програми изразходват много енергия.

 

Използвайте пълния капацитет

 

на пералната машина.

Купете си луминесцентни лампи или т. нар. икономични крушки. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80  % от електроенергията при същото ниво на осветление. За нощно ориентиране в апартамента си използвайте т. нар. лунички – притъпена светлина с нисък разход на ел. енергия. Използвайте светли цветове за стените на интериора и мебелировката – те отразяват светлината по-добре и по-този начин намаляват нуждата от осветление.

 Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим). Ако е възможно,  изключвайте ги напълно от щепсела.

 

Инж. Кръстьо МИХАЙЛОВ