nabore.bg

Лични драми

Не стадион, а концертна зала

  • През 1970 г. ДФС “Ботев” – Враца, стана първенец в националния конкурс “За образцова спортна публика”

 

 

И тъй като “врачанският случай” не бе прецедент в “А” РФГ, Съюзът на българските журналисти, МВР и футболната Централа учредиха специална инициатива за бързо подобряване на климата по родните стадиони, наречена “За образцова спортна публика”. Шефът на ДФС “Ботев” Димитър Мишев, художникът към дружеството Любен Стоилов, ОУ на МВР – Враца и вестник “Отечествен зов” взеха присърце чудесната инициатива и атмосферата на стадиона започна да се променя към по-добро. Преди всяка футболна среща по радиоуредбата се излъчваше специална музикална програма с поздравления към гостуващия тим, по време на почивката ученически духов състав, облечен в четнически униформи, забавляваше зрителите, а след края на срещата моя милост връчваше приз от името на вестника за най-коректен състезател. Украсата на стадиона – плакати, лозунги, портрети, също бе съзвучна с добрия тон; след края на мача гостуващият отбор бе изпращан не с предишните дюдюкания, а с ръкопляскания, дори автобусът му си тръгваше напълно невредим...

И за година време атмосферата на врачанския стадион коренно се промени! Мнозина колеги от столични или окръжни вестници, присъствали служебно на футболните двубои, недоумяваха “какво е чудо станало” с лютата преди врачанска публика, която вече се държеше толкова възпитано, сякаш присъстваше на концерт на симфонична музика!

И общите ни усилия бяха възнаградени: ДФС “Ботев” за 1970 г. спечели националното знаме за първенец спортна публика в елитната ни група, първо място за ред и спокойствие на стадиона бе присъдено на ОУ на МВР, а и моя милост се облажи с първа награда сред журналистите, отразявали и популяризирали тази великолепна инициатива.

 

Георги Карданов, Враца