nabore.bg

Архивите са живи

Тръпка: Не си ли плакал ти, когато люлякът цъфти?

Една стара и обичана наша  градска песен ухае на люляк, пее за любовта, без която няма живот:

                    Красив роман е любовта,

                     написан без начало и без край…

                     ………………………………………..

                      Не си ли плакал ти,

                      когато люлякът цъфти?  

   В разгара на пролетта, през най-прелестния български сезон, разцъфтяват люляците. Техните нежни бели, розови, сини, виолетови, червени и винени цветове излъчват влудяващ аромат, който  опива, замайва главите на млади и стари. И те вперват взори в пищните люлякови цветове и душите им запяват песни за  любов .

Петър Витанов

     

Песента „Красив роман е любовта” звучи леко старомодно, но е вечна  като  човешката любов. Малцина знаят, че автор на текста на тази „люлякова песен” е първият ни професионален радиоговорител Петър Витанов. Любопитното е, че песента е посветена на Жозефина Бекер - прочута в Европа певица, танцьорка и актриса, наричана Черната перла, Бронзовата Венера, призната за световен секс символ. Българите от златното поколение помнят, че в 1970 година Жозефин Бекер  изнесе рецитал на „Златния Орфей”. Тогава тя влуди публиката със своите  песни, танци и визията си на 64-годишна дива, събирала овации по световните сцени. 

 Между Жозефина Бекер и българина Петър Витанов избухнала страстна любов

   

Петър Витанов се запознава с Жозефина Бекер в 1925 г. в Италия, където учи риторика и дикторско майсторство. И двамата стават гаджета! Тяхната действителна любов е вдъхновението за написването на песента. Песенното творчество на Петър Витанов  е огромно! Написал е текстове на повече от 2 000 песни и всичките  са издадени, някои от тях  с неговите  псевдоними Петър Пирински, Амико Фриц. Пеели са ги едни от най-големите ни майстори на шлагерите Аспарух Лешников, Надя Сотирова, Екатерина Ванкова, а в ново време и известни наши певци, като  Христо Кидиков и др.  Като говорител Петър Витанов е бил неповторим майстор, предал е изкуството си на много наши говорители и артисти. Той и семейството му преживяват големи репресии след Девети септември, защото  Витанов коментира погребението на Цар Борис Трети и  разплаква народа. Но и на погребението на Георги Димитров пак той е коментатор  и пак разплаква хората.  Признание за неговото майсторство и за България е, че Петър Витанов е класиран като говорител от Европейската асоциация за радиоразпръскване  на второ място след  прочутия Юрий Левитан, който по време на Втората световна война спира дъха на хората  с гласа си и  думите: „Говори Москва! Говори Москва!” Освен песенно творчество, Петър Витанов има и заслуги към началото на българското филмопроизводство, където се изявява като сценарист, актьор и учител по дикторско майсторство на много наши артисти.

Като говорител на Радио София Петър Витанов е коментирал погребенията на цар Борис и Георги Димитров

 

В златния фонда на българските шлагери остават песните му: „Еделвайс”, „Майчино сърце”, „Само ти, сърце, си ми приятел”, „Обичам да мечтая”, „Недей тъгува”, „Един е моят грях”, „Пролетни мечти”, „Две сълзи”, „Листата капят”, „Хавайски нощи”, „Чудно хубав е животът”, „Обикнах те!” и др. Някои от тях се пеят и до сега. За Петър Витанов са писали в книгите си проф. Веселин Димитров, Драган Тенев и други историографи на София, театъра, радиото,  филмите и  телевизиите у нас.

Люляци има много в Европа и Азия, а Персия е тяхната родина. Те се размножават и отглеждат лесно, студоустоичиви са и  издържат на суша и болести. Затова  всяка пролет по 3-4 седмици се радваме на пищните им цветове. Люляковите дървета пълнят очите ни с красота, отварят душите ни за нежност и обич. Подвластни на техните ухания стават хора в различни възрасти. Нашият народен поет Иван Вазов е на  70 години, когато издава стихосбирката си „Люлека ми замириса” и събира в нея едни от най-хубавите си и нежни  стихове:

     Из съседната градина

     люлека ми замириса.

     Ум далеч назад замина

    и сърце ми болно сви са:

    върнах се в цветуща младост,

    сетих трепети и сладост.

   Люлека ми замириса.     

  Красотата на люляците вълнува творците. Много поети, и композитори се вдъхновяват от техните прелести и сътворяват  стихове и песни за любов!  И колко много художници рисуват  люляци!

  Цветовете на люляците са и лечебни. Помагат при главоболие,  трудно зарастващи рани, артрит, радикулит, подагра, астма, разширени вени, акне, обриви, слънчеви изгаряния. Чай, масло, парфюми от люлякови цветове облекчават  стреса и нервните заболявания. А козметичната промишленост влага люлякови аромати към кремове, шампоани, лосиони и балсами. 

Витанов със съпругата си

   

В дните на карантините заради един непознат и коварен  коронавирус, когато не можехме  да се разхождаме по гори, паркове и градинки, гледах разцъфтелите люлякови храсти от терасата на дома си и душата  ми плачеше  за съдбата на нашата  планета Земя, за бъдещето на хората! Ако в тази напаст, в създаването на вируса има човешка грешка, то  за катастрофалния ни потрес нямам думи!

  Нима човекът, венец на природата, сега , в 21 век, ще се остави да бъде покорен и победен от  невидими и непознати врагове, от нови вируси? Не бива това да се допуска! Дано  науките и медиците да създадат лекарства за лечения от тези вируси, за да се справим и с тези  предизвикателства, и с тези  изпитания! За да се радват  хората  все така на природните красоти, да се любуват на  люляковите хубости, да вдишват техните упойващи аромати!

 

Петра ТАШЕВА