nabore.bg

Лични драми

Не съм съгласна с професор Вучков: “Женорята” в политиката не падат по-долу от мъжете

В две поредни издания на предаването си, г-н Юлиан Вучков прави изявления, че в политиката влезли много “женоря”. Тонът и жестът въприех като “жените са по-долу от мъжете”.
Как да ги отгатваме и проумяване за да ги разбираме жените ?! И трудно и лесно. Народът ни винаги е излъчвал жени - трубадури и на своята горест и на горда съдба.
Елена Мутева - първата българска поетеса, фолклористка, преводачка. Рационалистическите и демократични идеи на Запада разпалват съзнанието и тя води борба срещу “сънливата азиатска бездеятелност” в сумрака на петвековния сън. Изящен стил, богат език и достъпен.
Баба Неделя Петкова и Анастасия Тошева даказват, че жените могат да бъдат просветители и създатели на девически училища. Най-силното им оръжие - честна, мъдра, разбираема реч, свеж, жизнен и бликащ от простота завладяващ роден език.
Една от дъщерите на Иван Асен, омъжена за сръбския крал Стефан Душан е единствената жена , посетила Атон и получила достъп до библиотеките.
Екатерина Каравелова - съпричастна на идеите и делата на съпруга си. Председателка на българската секция на Международната женска лига за мир и свобода. Баба Тонка Обретенова - каква жена, Боже!

Така че проф. Вучков съвсем не е прав!

 

Пенка НАКОВА, с.Юпер, Разградско


Проф. Юлиян Вучков

Проф. Юлиян Вучков