nabore.bg

Свят широк

Щерката на ракетния конструктор акад. Корольов: Не разрешиха татко да получи Нобел

Баща ми беше в ГУЛАГ, а ме лъжеха, че е в дълга командировка, казва проф. Наталия Корольова

 

Отвреме навреме в Дупница гостува единствената дъщеря на главния конструктор на съветските космически кораби акад. Сергей Корольов – проф. Наталия Корольова. Тя е гост на професионалната гимназия в града, която носи името на известният й баща. Родена през 1935 г., професорката е известен хирург пулмолог, лауреат на десетки държавни и научни награди.

В Русия казват, че проф. Корольова е най-добрия биограф на своя баща – за него тя е написала документална трилогия.

Създателят на съветската ракетна техника не е имал лесен живот. Инженер Сергей Корольов е арестуван още през мрачната за СССР 1938 г. Обвинението е направо фантастично – „враг на народа и троцкист”, че никой от близките и колегите му не може да повярва.

„Баща ми дълго е бил по сталинските затвори и лагери - Бутирка, Новочеркаск, Хабаровск, Владивосток, Колима.. Работил е

 

като каторжник в сибирския златодобив,

 

 редом с криминални типове – само той си знае как е издържал. Аз бях много малка – в къщи ме лъжеха, че татко е летец в дълга командировка”, разказва днес проф. Корольова.

Освовождението на бъдещия ракетен конструктор идва чак в края на войната – през 1944 г., но реабилитацията му е факт през 1957 г., когато Никита Хрушчов развенчава Сталин.

След излизането си от ГУЛАГ Сергей Корольов отново става „господин Никой” – засекретяването му като създател на съветската космическа програма остава

 

почти до края на живота му.

 

Свидетелите на онези времена си спомнят, че след полета на Юрий Гагарин ученият остава анонимен – във вестниците само се пише за „главния конструктор”, без некой да споменава името му. Години наред дори статиите на Корольов в „Правда” се подписват с чуждо име. Тази тайнственост и секретност понякога е даже странна – заповядват на Главния конструктор да не се появява на Червения площад, при посрещането на Гагарин след историческия му полет. Десетилетия наред Корольовси остава обвит в мистериозност - не излиза зад граница, не участва в международни научни конгреси, не дава интервюта –

 

правителството го крие дори

 

от съветската общественост.

За онова време Наталия Корольова днес си спомня: „След полета на на първия спътник на Земята, след полета на Гагарин, на Титов, на Терешкова, на Николаев и другите първи наши космонавти, Нобеловият комитет в Стокхолм се обръща към Никита Хрушчов да назове името на Главния конструктор, за да му бъде дадена Нобелова награда за научни постижения в Космоса. Хрушчов отговаря: "У нас създател на ракетната техника е целият народ". Така баща ми остава без Нобел!”

През войната и след нея Сергей Корольов работи в конструкторското бюро на Туполев. Там са много известни съветски учени – пряко за работата им отговаря шефът на НКВД Лаврентий Берия – той се отчита пряко на Сталин. ”Когато е работил върху системата за ракетно-ядрения щит на страната баща ми два пъти лично се е срещал със Сталин в Кремъл през 1947 г.. Татко ми е разказвал, че ръководителят на страната

 

имал добро отношение към него

 

– задавал му доста адекватни въпроси за новата техника, интересувал се е дори за личния му живот...”, спомня си днес Наталия Сергеевна.

Наталия Корольова си говори по телефона отвреме навреме с нашия първи космонавт Георги Иванов. От известно време, тя вече е пенсионер – не оперира, но дава консултации в няколко московски клиники. Професорката има 3 деца – големият син Андрей е лекар травматолог, другият – Сергей е кръстен на именития си и като него е инженер. Дъщерята Мария става също хирург като Наталия Сергеевна. Дъщерята на акад. Корольов се радва и на четири внучки и един внук.

 

Д-р Боян ЗАХОВ

 


Корицата на руското издание на Наталия Королева за нейния баща...

Корицата на руското издание на Наталия Королева за нейния баща...

... и на американското.

... и на американското.

Проф. Наталия Корольова

Проф. Наталия Корольова

Академик Сергей Корольов

Академик Сергей Корольов

Корольов заедно с първия космонавт в света Юрий Гагарин

Корольов заедно с първия космонавт в света Юрий Гагарин