nabore.bg

Лични драми

Не пуснали баба Мария от Бръчма да пее в ансамбъла на Филип Кутев

Самодейката Мария Гроздева е родена през 1935 г. в Силистра. Тихо и мирно си живеели бащата Грозди и майката София с децата си Мария и Иванка. През Втората световна война бащата бил мобилизиран. Останал жив, но се върнал болен и скоро починал. Майката след време се омъжила повторно – родила се третата дъщеря Труфка.

Мария отишла при вуйчо си в с. Алфатар. Пеела от малка – научила много песни от баба си Иванка. В Алфатар била солистка и в училищния хор. Дошъл веднъж Филип Кутев да събира хористи за своя ансамбъл , прослушал Мария и я харесал. Но майка и казала: „Тя е без баща, няма да я дам в София”. Мария след това дълго съжалявала. Омъжила се в с. Бръчма вече пеела при Стоян Чешмеджиев в читалището. Първата песен, която научила била „Остана Кера, клето сираче”. През 1967 г. Мария започнала работа в силистренския завод „Оргтехника”. Ходила на много събори е конкурси из страната – спечелила десетки награди като солистка изпълнителка на народни песни.

Преди 30 години Мария става художествен ръководител на групата за фолклор в селото. Там пеят девойки, жени дори цели семейства. Днес в златния фонд на БНР се пази неин запис на нейна песен.

Гроздева има 2 деца – Ганка с висше икономическо образование, Георги пък е художник в София. Има и 3 внука с висше образование. Загубила е съпруга си, но в Бръчма се върнаха дъщерята и зет й. В двора на Мария днес имат хубава градина, с голяма оранжерия и животни. Единствено те в селото отглеждат пъдпъдъци. Дълрго време назмираше време да е в църковното настоятелство - биеше камбаната. Сега там я замества е дъщеря й. Да пожелаем на Мария много здраве и дълъг живот, за да може да ръководи групата и посещава много събори. Бъди жива и здрава и предавай на поколенията хубавите народни песни.

 

Йорданка ЖЕКОВА, Силистра