nabore.bg

Докторе, защо?

Не посягайте често към лекарствата

Зависимостта към хапчетата застрашава здравето

 

Приемането на много лекарства е своеобразен навик за много хора. Но това “увлечение” води понякога до лекарствена зависимост. В много случаи организмът може да се справи и без лекарства.

На практика физическо привикване към медикаментите настъпва много рядко. По-скоро това е психологически фактор и затова при възникването на лекарствена зависимост се препоръчва да се потърси консултация с психолог.

Съвсем различен проблем е пренасищането на организма с медикаменти. Някои от веществата, влизащи в техния състав, не се извеждат от организма и се натрупват в него, като могат да предизвикат интоксикация.

Ето един класически пример. Хората често приемат валериана без да имат представа за механизма на действието. А във валериана се съдържат алколоиди, които забавят преминаването на нервните импулси, в това число и на тези в сърдечния мускул. След 2-3 седмици тези вещества се натрупват в тъканите и изведнъж могат да се появят проблеми със сърцето, особено ако пулсът е нисък.

Настинката е друг подходящ пример. Както се казва често, тя преминава за една седмица със и без лечение. На разговорен език тя може да бъде наречена “обикновено заболяване”. Тези заболявания трябва да се лекуват най-вече с прости средства като чайове и компреси. Но под влияние на различни фактори и най-вече на рекламата, хората често купуват силнодействащи средства, които може и да помогнат, но може и да предизвикат атрофия на лигавицата и загуба на обонянието.