nabore.bg

Лични драми

В моето село: Нашият д-р Василев пребори вируса

            Цялата държава, както и други държави в Европа и по света са са обхванати от невиждана и нечувана епидемия. Никой не е в състояние да прогнозира какво ще се случи за в бъдеще. Хората с бели престилки станаха герои и ще продължат да стават, защото тежката битка с пандемията ще бъде техен приоритет. Всички медицински работници ще имат дял за това без значение кой повече и ли кой по-малко. За един такъв герой искам да разкажа. Безспорно като него сигурно са стотици, но те са скромни и трудолюбиви хора не ламтят за слава и почести.

              

Д-р Венцислав Василев от с. Горно Абланово е събрал обичта на своите пациенти 

 

Кой е той: Д-р Венцислав Василев, общопрактикуващ лекар в три села, а село Горно Абланово, Русенска област е основното му работно място. Повече от 20 години заема тази длъжност и сигурно до края на кариерата си ще остане на село.  Цялото село и другите села са убедени, а е така, че друг такъв доктор не е имало. Аз помня всички лекари от 1950 г. насам, които са пребивавали в селото. Твърдя, че те са били около двадесетина. Нито един от тях не превъзхожда д-р Василев. Само от дядо си съм чувал, че през 1942 или 1943 г. в селото е работил д-р Амар - евреин. Пазя малка снимка от него време с лика на доктора. През времето, когато е пребивавал в селото се е проявил като много добър специалист. Никой не го е знаел пък и едва ли е щял да каже кой е. Възможно е да е бил някакво светило в тогавашната медицина и като евреин да е намерил убежище в нашето село. После внезапно изчезва от селото и следите му се губят.

Д-р Василев е изключителен специалист. До сега няма сгрешена диагноза. Никога не е върнал пациент или е отказал медицинска помощ. Няма личен транспорт и не ползва такъв. Пеша обхожда селото, за да оказва помощ и лечение на пациентите. Никой не му бере грижа как и с какво пътува и до останалите села. В сградата на здравната служба има доста свободни стаи и той нощува в една от тях. През останалото време е в кабинета си или по адреси. Доста често някои от пациентите, поради незнание или невъзможност не му заплащат потребителска такса, но той не настоява и не им напомня. През последните години  поради демографските промени населението значитело е намаляло. За да може да се издържа на д-р Василев сигурно ще му се наложи да поеме и други села.

            Сега работата на д-р Василев е увеличена няколкократно от болни със симптоми на Ковид-19. Справя се човекът, не се отказва. Някои с по-лека форма той ги лекува. Останалите транспортира до лечебните заведения в града. Самият той беше заразен от вируса, но успя да пребори болестта. Хората като д-р Василев трябва да бъдат на почит и уважение - те го заслужаат.

 

Пенчо ЦАНЕВ, с. Горно Абланово, Русенско