nabore.bg

Лични драми

Първият милион: Нашите богаташи и картофите

Няма шега: ако някой някога се зарови да изследва особеностите на българския преход, трябва непременно да посвети цяла глава на... картофите. Не се подсмихвайте. Само тогава ще ви светне каква огромна роля са играли не само в живота на обикновения българин, но и в подземните и надземни босове.

Спомняте си навярно, че преди време премиерът Борисов разкри: „Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете“

Тази лакърдия се завъртя в медиите, та дори и вицове се съчиниха.

Далеч преди премиера един друг герой на Прехода от подземието, който беше демонстративно застрелян в центъра на Амстердам, също се хвана за...картофите.

На репортерски въпрос откъде е натрупал първия милион, Константин Димитров–Самоковеца с тънка усмивка намекна: от картофите. Тогава, естествено, никой не повярва на наглата гангстерска шега.

Но се оказа, че и друг олигарх, с подмолно присъствие в няколко правителства, е започнал своя възход от...картофите. Като попитали Иво Прокопиев къде е бил, когато комунистите раздавали митичните куфарчета с милиони, той съвсем искрено отговорил: никъде, бях студент и продавах на пазара...картофи.

Ако ви налегне изследователска страст, може да откриете и други кухи величия на нашето време, за които картофите са А,Б-то в трупането на милиони.

 

Стефан СЕВЕРИН, Пловдив