nabore.bg

Архивите са живи

Минало: Наш певец емигрант в Париж пее пред Синатра и Жаклин Кенеди

  • Обявените за врагове на народа Венета и Димо Мали другаруват с Азнавур, Лайза Минели и Ален Делон

 

 Българският певец Димо Влахов е бил истинският крал на нощен Париж. През годините стройният красавец се изявява и като изпълнител, и като манекен. Преди десетилетия  той емигрира във Франция, а в родината си е обявен за “враг на народа” заедно със съпругата си Венета. С псевдонима Димо Мали покорява кабаретата на френската столица. Повече от 15 сезона Димо е един от щатните артисти на знаменитото заведение “Распутин”.

През 60-те в школа за манекени към модна къща „Лада” жената на Стефан Данаилов, първа красавица във времената на застоя, обучава своите последователи. Двама от тях,

 

високи, млади, стройни,

 

Венета и Димо Влахови, са разочаровани, че не ги приемат три години поред във ВИТИЗ. Докривява им още повече, когато разбират защо не ги искат да учат в театралната академия. Добират се до протоколите, на които пише – „Да не се допускат! Врагове на народа!”

По същата причина не получават разрешение за дефилетата в чужбина, на които се радват другите признати манекени.

При едно от пътуванията си на Запад жената на Ламбо им донася няколко грамофонни плочи на френски естрадни звезди. Една от тях е на певицата Режин, актуална през 60-те.

Това име се оказва съдбовно за тях. Точно на нея попадат във френската столица и

 

сякаш съдбата им намига,

 

когато Режин им предлага работа.

Българите осъществяват политическо бягство през Югославия и Италия. Заради рискованото прехвърляне оставят в България единствения си син, а после 8 години не могат да го изведат... Службите всячески им пречат. Дори съветският посланик в Париж, който им е почитател, не успява да свърши чудото, макар да прави опит да изведе детето през Москва.

Когато след сложни дипломатически маневри детето най-после е пуснато при тях и каца във Франция, българската легация го открадва

 

още на летището.

 

С риск да бъдат отзовани, „изменниците на родината” пристъпват за първи път прага на посолството и виждат след цели 8 години порасналото си дете. Дипломатите им дават отрочето едва ли не с бой.

Певицата Режин е собственик на няколко кабарета в Париж и в Монте Карло, в които Димо започва да пее. Издава дългосвиреща плоча в съпровод на седем балалайки.

В прочутото кабаре „Распутин” той е традиционен музикален домакин 20 сезона. Пее и в зала “Олимпия”. Сред зрителите, които го аплодират в “Распутин”, съзира интернационален елит: Франк Синатра, Мария Калас и Онасис, Жаклин Кенеди, Бриджит Бардо...

 „Обожавам ви!”, казва Лайза Минели на Димо и съпругата му Венета, които започват да се снимат и в киното. Заради специфичния акцент играят предимно роли на емигранти. След запивка с Роми Шнайдер и Ален Делон, продължила до 5 сутринта, едва не провалят снимките на съвместния си филм. Роми пристига с торбички под очите

 

и забавя снимачния ден.

 

„Заради Роми бих чакал до 5 следобяд”, успокоява ги, вместо да вдигне скандал големият Ив Монтан, също участник във филма.

Единствената лента с участието на българите, излъчена у нас, е „Луд като патица” от каталога на „Канал франс интернасионал”.

„Дамгосаха ни като народни врагове, а ние просто искахме да сме артисти”, признават Венета и Димо, които след 1990 г. се завръщат в България и се отдават на благотворителност по линия на фондацията на Силви Вартан, също тяхна добра позната.

 

Наборе.бг

 


Младият Димо Влахов

Младият Димо Влахов

Венета и Димо Влахови

Венета и Димо Влахови

Парижката кариера на Димо Мали била стремителна

Парижката кариера на Димо Мали била стремителна

Българинът бил централна фигура в програмата на прочутото парижко кабаре

Българинът бил централна фигура в програмата на прочутото парижко кабаре "Распутин"