nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Наш пенсионер тича в Ню Йорк 1000 км за 10 дни

Говори ли ви нещо името Ради Милев? Вероятно на повечето от вас - не. Той е средностатистически българин, който живее в Казанлък, по професия е машинен инженер и почти целият му трудов стаж е преминал в местния Институт по хидравлика и пневматика. Патентовал е три изобретения и има над 60 научни публикации.

 

Отвреме навреме отскача в родния си Чирпан,

 

за да се види със стари приятели по повод на някое “свинско погребение”, както обича да казва. Ради е запален филателист, заедно със съпругата си Маргарита са събрали марки, свързани с българската история. Първата сбирка е на тема „1300 години България", отличена с бронзов медал на международна изложба, а по-късно получава близо 40 златни, сребърни и бронзови медала на световни, балкански и национални филателни изложби. Втората е на тема “История на живописта”, която също получава много награди. Освен това Ради е любител на рисуването, при това не е лишен от талант. Никога не е пушил, не пие алкохол и не яде месо.

Но другото, което не знаете за него, надхвърля въображението ви. Всяка сутрин преди закуска той прави средно по

                       

2000 коремни преси

 

после 2000-3000 клякания и след това пробягва няколко десетки километри. Най-изумителното е, че Ради е пенсионер на 66 години и има феноменални постижения в бяганията на свръхдълги разстояния, които са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. Живее в скромен панелен блок, а пенсията му е 230 лева, с която не може да си позволи да участва в международни състезания. Затова разчита на спонсори, както и на помощта на казанлъшката община. Понякога дори прибягва до теглене на кредити. Има богата колекция от награди, спечелени през годините. Сред най-ценните му трофеи е купата от нюйоркския ултрамаратон през 2009 г., където Ради пробягва фантастичните 1000 км за 10 дни и се класира на първо място в света във възрастовата група над 60 години. На два пъти е преодолявал с лекота 246-километровата дистанция от Атина до Спарта.

 

Състезанието се провежда всяка година

 

през септември и е известно като един от най-трудните ултрамаратони в света, в който мерят сили състезатели от много страни. След финала лекарите му измерват показателите - пулс 73 удара в минута, кръвно 120 на 80. На 10 км преди финала, за да провери възможностите си, вдига темпото и изпреварва десетина състезатели, които се хващат за главата. После решава, че е постъпил неморално и съвсем забавя темпото. Три пъти е бягал на ултрамаратона Виена - Будапеща, дълъг 360 км. През 2001 г. почти на шега пробягва 600 км за 6 дни. Това са само част от невероятните му постижения, повечето от които

                  

нямат равни в света

 

сред неговите връстници - а и не само сред тях. Първото му запомнящо се постижение е през август 1987 г., когато в чест на VII конгрес на БТС за 7 денонощия пробягва абсолютно сам 735 км. Тогава преодолява разстоянието между 7-те планински първенеца на България - Мусала, Вихрен, Ботев, Черни връх, Персенк, Руен и Богдан. Веднъж пробягва класическите 42 км с ръце, закопчани с белезници. На Софийския маратон през май 1989 г. пробва да пробяга дистанцията на заден ход, но на 33-я километьр съдиите го отстраняват заради „подигравка с маратона".

 

Често тича с българското знаме в ръка.

 

Сред рекордьорите в последния актуализиран списък на Международната асоциация по ултрамаратон от 29 януари 2015 г. фигурира и Ради Милев. Срещу името му са записани 674,137 км – разстоянието, което той пробяга през 2014 година в 6-дневното бягане на Балатон. Това е най-дългото състезание, по време на което се регистрират световни рекорди. Два от световните рекорди са за България и са поставени от Ради при двете му участия през 2013 и 2014 г.

 

От вестник „Златна възраст”

 


Ради Милев не изпуска от ръката си българския трикольор

Ради Милев не изпуска от ръката си българския трикольор

Пенсионерът до бюста на Левски

Пенсионерът до бюста на Левски

По трасето

По трасето