nabore.bg

Докторе, защо?

Тревога: Насекомите нападат при силни миризми

Наситените парфюми привличат оси и пчели

 

Ако през пролетта природата се събужда от зимния си сън, то през лятото въздухът се изпълва с жужащи насекоми, привлечени от уханните миризми, носещи се от разцъфналите цветя и треви. За съжаление наред със силните изпарения на растенията, осите и пчелите са привлечени и от нас хората.

Парфюмите, кремовете, плажните масла и козметиката за коса съдържат

 

екстракти от различни екзотични цветове,

 

характеризиращи се със силна миризма, поради което притежателите им се превръщат в лесни мишени за жилещите твари. От друга страна, така модерните щампи върху дрехите с флорални мотиви с искрящи цветове имат също притегателна сила. Ето защо не е изненадваща статистиката на специалистите по токсикология в „Пирогов”, според която за летния сезон в отделението постъпват повече от 2 500 души ухапани от насекоми и други дребни твари. Част от

 

ужилените развиват алергични реакции

 

някои от които могат да доведат до алергичен шок. Известно е,че в отровата се съдържат редица токсични субстанции.

Пиковите месеци, в които е най-вероятно да ви навести пчела, оса или друго жилещо насекомо, са юни, юли и август. В повечето случаи след ужилване на мястото възниква червена точка, а около нея леко се зачервява. Ужиленият чувства кратковременна болка, която най-много за около ден отшумява. Тъй като

 

пчелната отрова има многообразно действие

 

върху човешкия организъм, в някои по-тежки случаи реакцията може да е придружена от парене, зачервяване и поява на оток, а други да развият алергична реакция. Общото им състояние бързо се влошава, налягането спада и ужиленият се оплаква от задух, виене на свят и в някои по-тежки случаи може да загуби съзнание и да се появят гърчове. Освен алергичните реакции тежки случаи могат да възникнат тогава, когато някой е ухапан в устата или гърлото или когато е ужилен на много места.

След ужилване трябва

 

да извадите жилото с помощта на ножче

 

или пинсета, като гледате да не се спука торбичката с отровния сок. След което дезинфекцирайте и сложете лед. Вътрешно може да приемете едно хапче алергозан или друго противоалергично средство.

Ако се доверявате на народната медицина, пийте 3 пъти дневно витамин С и смес от лъжичка пчелен мед, разтворен в чаша вода. Старите хора съветват да поставите на ужиленото място листа от магданоз, живовлек или невен. Мястото може да натъркате с лук, чесън или картоф.

 

 Наборе.бг