nabore.bg

Дом и двор

Народни поверия: Върбата дава енергия, липата събира рода

Древните хора смятали, че между дърветата и човека има много силна връзка, която може да повлияе върху съдбата, живота и здравето. По-късно и учените потвърждават, че редица растения имат силно биоенергетично излъчване, което е в състояние да вилияе, да лекува или пък натоварва с отрицателна, нежелана енергия. Така че внимавайте какво ще засадите в двора си.

* Брезата е покровителка на жените и девойките. Тя се смята за пазителка на домашното огнище.

* Глогът предпазва от нечисти сили.

* Бъзът е много лековит. Легендарният лечител Петър Димков използвал всичките му части, за да лекува редица болести, дори рак.

* Букът е могъщо дърво – смятало се е, че в него се крие духът на времето.

* Дъбът е свещено дърво, което дава сила. Друидите го почитали като символ на мъдростта и науката.

* Смърчът също е едно от свещените дървета и символизира дълголетието и здравето.

* Върбата притежава силни енергии, първа се разлиства и последна хвърля листата си. Защитава от кошмари и илюзии, предпазва от уроки и магии.

* Кедърът помага на хората да изградят здрав дух и стимулира издръжливостта им.

* Липата според народните вярвания предпазва от гръмотевици. Всеки, приютил се под нея по време на бури, не трябва да се страхува  от мълнии. Това е и най-приветливото дърво – тя сплотява семейството, а липовият чай помага на съпрузите да се обичат.

* Елшата е едно от 13-те свещени дървета, използвани от магьосниците. Най-силна е по време на пролетното и зимното равноденствие, когато помага на хората да хармонизират отношенията си.

* Леската, подобно на върбата, е силно енергетична и клонки от нея се използват за търсене на вода. Символът на бога на здравето Асклепий е змия, увита около лескова пръчка.

* Орехът е символ на победата и е добре да го има във всеки двор.

 

Наборе.бг