nabore.bg

Дом и двор

Пролет пукна: Направете градинската пътека цветна

Как да постигнем приятно ухание от април до октомври

 

С каквото и да е настлана пътеката от градинската порта до дома или до полянката с люлката и къта за почивка, колкото и романтично да се вие под дървета и храсти, очарованието й ще загуби много без един вечен цветен шпалир – пъстър и уханен – от април до октомври.

Тайната е в предварителното планиране на цветните композиции – когато едни растения увяхват, да ги следват бухналите китки на други. Около широките каменни стъпала на по-стръмния терен например през пролетта първи ще ви зарадват туфите на белите нарциси, момините сълзи, зюмбюлите, кокичетата и многобагрената армия на лалетата.

Ниско долу разстелете зеления килим на здравеца, който месец по-късно ще е великолепен фон за белите и жълтите цветчета на паричките и пъстрите градински виоли.

Зад тях пък ще се вдига етажът на по-високите цветя – лилиуми, кала, фрезии...
Прецъфтят ли повечето, идва времето на летните цветя. В края на юни край пътеката в бяло и наситено червено ще грейнат божурите и градинските ружи, червените, оранжевите и белите хризантеми и синьолилавите делфиниуми.

В нозете им ще са по-ниските юнски красавици невен, астри, лобелия, петунии.
Каквито и цветя да подберете за вашия цветен шпалир, ще ви е нужен не само изискан вкус, но и съобразителност – кога и в каква багра ще цъфти всяко едно от тях и ще понася ли конкуренция със събратята си.

 

Наборе.бг