nabore.bg

Майтап да става

Шопски лакардии: Нане Вуте иска да е близо до шведската маса

Една икиндия, приседнал край домашното огнище, Вуте измери с мрачен поглед сбръчканото лице на пооскубаната си половинка и процеди през зъби:

- Пено, еднаж да цунем стоте бона, дека обещават сека събота по Нова телевизия и че се преселиме у Швеция. Па че купиме един дворец, като тоя на мадридското величие у Врана, че изучиме шведския опит и шведската маса, дека се плюска на аванта, та да направиме живота си щастлив, като този на депутатите и министрите.

- Ама що ти стана, бре мъжо? Знаеш ли,че тамошните люде не висат по цел ден у кръчмата да плюят политиците. Чини ми се, че е бая скучна ще ти се види богатата Швеция. Най-убаво е да се откажеш от щуравото си желание, па оди виж в кошарата ни дали не се е отелила кравата ни Милка. Па вземи й напълни яслата с фураж, та да има млекце за попарка у този студ!

- Пено, Пено! Язък,че живееш в свободна и демократична държава, а продължаваш да си мислиш за тоталитарното време и чекаш кравата да те храни! А моята мечта се носи като вълшебно килимче и рано или късно ще ме пренесе на шведската маса, отрупана с вълшебни мезета, които родните политици ще спонсорират, за да ги изберем отново да ни яздат, както е винаги до сега. Не се ли сещаш,че пак се задават избори, а с тях и нова далавера с властта ...

  

       Спас ВУТЕВ, гр. Елин Пелин