nabore.bg

В джоба

При братушките: Най-високите пенсии в Русия получават космонавтите

44% от руснаците смятат, че пенсията от 45-50 хиляди рубли на месец е достатъчна

 

 Най-голямата пенсия в Русия се получава от космонавти и държавни служители. Това съобщи ръководителят на проекта Pensopathology.ru Евгени Бисбардис. Той отбеляза, че тези, които се занимават с екстремни дейности, могат да кандидатстват за увеличена пенсия и допълнителни плащания, пише руският вестник „Известия”.

„По-специално космонавтите и пилотите-изпитатели получават държавна пенсия за години трудов стаж. Те могат да получават не само държавна пенсия, но и осигуровки за старост.

Според Росстат (статистическата служба на Руската федерация) към 1 януари 2022 г. пенсията на космонавта е била 450 хиляди рубли (или това прави около 11 000 лева при сегашен курс на рублата). Росстат не публикува по-нови данни за тази професия ", казва експертът.

Военните пенсионери могат да получават и две пенсии. Първата им се отпуска от федералния бюджет. Втората могат да получат в случай, че след пенсиониране ще работят в друга област, където работодателят ще удържа им внася осигуровки към системата за задължително пенсионно осигуряване към пенсионния фонд на Русия.

Размерът на осигурителната пенсия за старост, която получават много пенсионери в Руската федерация, зависи от натрупаните коефициенти. Те се натрупват в индивидуалната лична сметка на гражданин за всяка година работа.

 Анкета показа, че 44% от анкетираните руснаци смятат, че пенсията от 45-50 хиляди рубли на месец е достатъчна, само 7% от анкетираните са готови да се задоволят с по-малка сума. Една трета от анкетираните (33%) се нуждаят от поне 50-70 хиляди рубли, 16% не са съгласни да получават по-малко от 100 хиляди рубли на месец.

Междувременно в Държавната дума бе внесен законопроект за ежемесечно увеличаване на пенсиите за многодетни родители, отгледали повече от четири деца.

 

Източник: www.pariteni.bg