nabore.bg

Свят широк

Блазе им! 19 000 евро на месец — най-голямата пенсия в Латвия

Размерът на най-голямата латвийска пенсия е 19 000 евро, съобщи Държавната агения за социално осигуряване в малката балтийска държава. Известно е, че в страната няма така наречения „таван” за парите за старост. На второ място в списъка на най-високите латвийски пенсии се нарежда сумата от 6 600 евро месечно, а на трето – 6 500 евро.

Тази фантастични пари отиват при трима латвийски граждани, които са се осигурявали на много високи месечни доходи.

„Пенсията както се знае се определя от сбора на пенсионните вноски, които години наред са внасяни в социалния бюджет на държавата. Това означава, че гражданите с тези високи пенсии са внасяли много в държавното обществено осигуряване”, поясниха веднага от пенсионната агенция.

Тази година сред новите латвийски пенсионери няма такива, които да получават такива „шампионски” суми. Лидерът сред новоизлюпените възрастни „държавни стипендианти” получава „едва” (!) 3 100 евро месечно.

Преди време в печата на балтийската страна бе съобщено, че една от най-високите пенсии в държавмата получава бившият президент Андрис Берзиниш. По сметките на журналистите неговите месечни пари за старост са около 4 500 евро. 

Регионалният вестник „Вентас Балс” тези дни съобщи, че пенсията на кмета на град Вентспилс е около 6 000 евро. Нека напомним, че днес в Латвия може да се пенсионираш на възраст 62 години и 9 месеца, като средната пенсия за страната е около 420 евро.

 

Наборе.бг