nabore.bg

Тежката дума

На тихия фронт: Първото СРС – 6 века преди Христа!

* В древен Китай всеки е подслушвал съседа си

 

Непрестанните скандали около специалните разузнавателни средства – СРС, оставят в масовия наблюдател впечатление, че се касае за едно 100 милионно подслушване на мобилните телефони. Дали е така и дали е само това, никой не иска да каже.

Човек, за да може да прави изводи, трябва да е информиран. За това ще си позволя да поразговаряме най-напред на тема „що е СРС и става ли за ядене?”

Нищо чудно да се намери някой да ме обвини, че издавам държавна или най-малкото професионална тайна, въпреки че се касае за неща, известни от дълбока древност. Не напразно казват, че разузнаването е най-старата професия.

Кога се появява първото СРС и какво е било то?

Шест века преди раждането на Спасителя, в древен Китай при династията Сонг излиза „гениален” императорски указ – всеки поданик отговаря лично за лоялността на ... съседите си! И именно тогава един верноподаник се сеща да вземе дълъг бамбуков прът и с негова помощ от своя двор да слухти какво се говори в дома на съседа. И започва едно слушане и доносничество, та вече повече от 2600 години.

До преди 20 години това, което днес наричаме специални разузнавателни средства беше известно като оперативно-технически средства и оперативно-технически мероприятия.

Ще цитирам учебник на Държавна сигурност – ДС, от това време: „Оперативно-техническите мероприятия представляват комплекс от действия, които се осъществяват с използуването на оперативна техника с цел решаване на широк кръг задачи. Към тях се отнасят неявен, скрит аудиоконтрол и звукозапис; негласен визуален контрол и секретно заснемане с фото, кино или видеосредства; негласен оглед (секретен обиск); негласно изземане и фотографиране на документи и предмети; визуално наблюдение на закрити помещения и проследяване в движение; перлюстрация или проверка на кореспонденцията” и т.н.

Звучи твърде сухарски и безинтересно. Става още по-безинтересно ако добавим и средствата за маркиране – радиомаяци; химически средства и маркери; изотопни средства; тайнописни средства; шифровални, кодиращи и декодиращи средства; оперативното проучване и оперативен отчет, т.е. делата за проверка, разработка и т.н.

И нима сте толкова наивни, та можете да допуснете, че нещо от този инструментариум не се ползва и днес?! И ще ви изненадам ли, ако ви кажа, че има и нови неща в арсенала на специалните разузнавателни средства като контрол на електронната поща и на интернет връзките; контролирани доставки; доверителна сделка; агент под прикритие.

Още ли се чудите защо МВР има нужда от 100 милиона за СРС? Ами освен супер модерна и скъпа техника трябва и издръжка на твърде голям брой служители, които я обслужват. Правите ли сметка колко тонове хартия отиват, за да се документира и в писмен вид всичко това? И какъв трябва да бъде скандалът ако изведнъж започнат да се разнасят флашки с материали от всички тези мероприятия?

Специалните разузнавателни средства са остър и опасен скалпел. И проблемът не е в това, че ги има. Защото по цял свят ги има! Проблемът е в ръката, която държи скалпела и в ефективността на контрола - как, кога, къде, срещу кого и защо се използува този скалпел. И когато се прилага за твърде голям брой неоправдани операции и още по-страшното – за политическо осакатяване и дори политическо убийство, явно нещо не е наред в държавата и в демокрацията, за която толкова много обичаме да говорим!

И за съжаление, още нещо. Всичко това вече е достояние не само на МВР, но и на белия и сив бизнес и най-вече на това, което наричаме организирана престъпност. И твърде често те имат финансови възможности, позволяващи им да изпреварват специалните служби с по-качествени и ефективни СРС-та.

За първи път така нареченото устройство за „аудио-визуален и електронен контрол на закрито помещение” е използвано от руснаците в разгара на Студената война, за да подслушват кабинета на американския посланик в Москва Аверил Хариман. Той получава нова украса – дърворезбовано копие на държавния герб с гордия американски орел.

След време по някои реакции на съветската дипломация американците констатират, че от кабинета изтича информация. Идва специален екип техници от ЦРУ. Мазилката е свалена до тухла, но микрофони няма. Информация от разговорите в кабинета на посланика продължава да изтича. В крайна сметка в дървения барелеф откриват устройство непознато за специалистите от ЦРУ – нов тип микрофон, захранван от разстояние с микровълнова енергия.

Барелефът по-късно е демонстриран публично в американския Конгрес...

 

 Генeрал Тодор БОЯДЖИЕВ*

 

______________________

 

* През 1990 г. генерал Тодор Бояджиев става първият главен секретар на МВР. Бил е депутат във Великото народно събрание и в 39-я парламент. Президент на асоциацията „Български евроатлантически разузнавателен форум”. 


Генерал Тодор Бояджиев

Генерал Тодор Бояджиев