nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Годишнина: На раздумки с телевизионния ветеран Кирил Писарски

Преди време някаква дама се опитала да уязви моя събеседник и приятел Кирил Писарски, като му казала: ”Липсват ти първите седем години!”. А Кирчо се съгласил с нея. Отвърнал й: ”Права си, госпожо!”

   За родения преди 85 години в радомирското село Кондофрей

 

и преминалото му детство в село Гълъбник,

 

първите седем години били птичия свят, светът със животните, цветятя, тревата, с песента на чучулигите, с бурите и лятната жега...

    И досега му липсват именно първите 7 години със звъна на хлопките, свирнята на кавала, щуротиите на воловарчетата. Липсват му моминските жътварски песни и хорото на мегдана...

Липсват му мравките, хорът на щурците, гълъбите, диханието на чернозема... Липсват му най-вече детските мечти и природата, която е била първия му буквар и първата читанка... Липсват му родителите... Много му липсват. Но всъщност те са останали завинаги с него.

   И няма как да не повярва човек на искреността на писателя, на една от легендите от Националната телевизия, в която е оставил тридесет и две години от биографията си и спомена за първите детски предавания, повечето от които е съхранил и на хартиен носител в авторски книги. Ще ви припомня само „При нас е весело”, „Бързи, смели, сръчни”, „Весел старт”, „Не се сърди, човече”, ”Парад на хвърчилата”, „Хубава си татковино”, ”Прозорче към поезията”, ”Наслука”...

    Като автор, оператор и режисьор

 

има над тридесет и пет детски новели и около 65 филмови пътеписи.

 

Сега като пенсионер пази съкровен спомена си за телевизията и детската аудитория, а за възрастните оставя своите литературни нови заглавия. Над стотина разкази се радват на популярност, а осемдедсет и пет годишнината посрещна с нови две книги, дело на издателска къща”Александрова дизайн” – „Разкази от кошчето„ и „Разнокалибрени раздумки, в които е събрал малко над седемдесет нови сюжети, преразказани талантливно и увлекателно, илюстрирани също така талантливо от художника Борислав Златанов.

   С повечето от тях се опитва да каже сбогом на детството, на  младостта, но няма как това да е истина,

 

защото раздяла с тях не може да има.

 

А като прочете разказите на Писарски, читателят лично ще се убеди в това мое усещане. Препоръчвам ви, например „Моето признание”, „Капитанът”, „Мислителят”, „Мандрата”, ”Дъбът” от „раздумките”, както и „Бизнесмен за един час”,”Две в едно”,”Мълчанието на агнетата”,”Сбогом, детство” и някои от рибарските му приключения в книгата „Разкази от кошчето”.

   В папката с книгите, снимките и някои ръкописи, които ми остави през януари т.г. Кирил Писарски дебело беше подчертал: „На 17 февруари, 2018 година става на 85 /ако е жив до тогава/”.

     Да си жив и здрав,Кирчо! Честита годишнина. И нови читатели ти пожелавам. На добър час и на най-новите ти сборници с разкази. Какъв по-добър подарък от това за рождения ти ден!?

 

Лозан ТАКЕВ

 

 


Кирил Писарски е роден на 17 февруари 1933 в село Кондофрей. Работи в Българската национална телевизия от 1962 до 1993 година.  Той е автор и редактор на популярните телевизионни рубрики: „Бързи, смели, сръчни ”, „Не се сърди, човече”, „Накъде в Неделя”, „При нас е весело”, „Весел старт”, „Хубава си татковино ”.  Eдин от основателите на Спортна редакция, автор е на много приказки и книги за деца и възрастни като „Нашепнати приказки”, „Бандата на Пачо”, „Обрулено време”.

Кирил Писарски е роден на 17 февруари 1933 в село Кондофрей. Работи в Българската национална телевизия от 1962 до 1993 година. Той е автор и редактор на популярните телевизионни рубрики: „Бързи, смели, сръчни ”, „Не се сърди, човече”, „Накъде в Неделя”, „При нас е весело”, „Весел старт”, „Хубава си татковино ”. Eдин от основателите на Спортна редакция, автор е на много приказки и книги за деца и възрастни като „Нашепнати приказки”, „Бандата на Пачо”, „Обрулено време”.