nabore.bg

Хората говорят

Звезди кътат антики у дома: Мутафова пази старо пиано, Нешка – шевната машина на леля си

Кирил Маричков все още облича костюма ушит от майка му преди 4 десетилетия

 

Успешните артисти, които се радват на звездна кариера и зад гърба си имат много участия на сцена и опит, пазят, освен много спомени, и доста вещи от миналото. Като тоалети, ценни подаръци, или сантиментални и семейни предмети. Не става дума за вехтошарство, а за наистина ценни за тях неща. Освен това, според психолози споменът за това, което е било, ни прави по-щастливи.

 Голямата певица Йорданка Христова например още държи в гардероба си роклята и обувките, с които записала клипа към песента "Песен моя, обич моя", която изпълнява за първи път преди почти 50 години. Тя пази и други емблематични тоалети от изгрева на музикалната си кариера, както и по една пеленка и дрешка от бебешкия период на децата си. "Ако си заобичам нещо, трудно се разделям с него. Така съм и с коли, и с чанти. Не ме интересува модата. Ако не са децата или някои близки приятели, няма да си купя нови. Не съм вещоман, но харесвам ли си нещо, то ми е като ръкавица, като част от тялото", казва певицата. Преди години, когато обират жилището й, й крадат талисман, с който излизала на сцената. "Беше ми подарък от семейство мои почитатели. Византийски кръст със сапфири. Но ми го откраднаха", признава Данчето.

Вокалистът Кирил Маричков пък съхранява костюма, който майка му ушила за сценичните изяви на “Щурците” преди повече от 40 години. Тогава родителката, която работела като художник в Киноцентъра, ушива на момчетата от групата костюми, подобни на нашумелите по това време в цял свят "Бийтълс". "Много елегантни, с народни елементи. Моят е черен с червени и зелени шевици", казва Маричков. Друга ценна вещ, която грижливо съхранява над 40 години, е подарък от леля му Анче, която била омъжена за германец и живеела в Щутгарт. От там му изпратила оригинална американска китара "Хендел". "Тогава, като казвах, че е от леля ми, хората не ми вярваха. В онези времена беше много трудно да ти изпратят нещо от Запада", спомня си щурецът. Едва когато един ден Вили Казасян отишъл с радиооркестъра в музикалния магазин в Щутгарт, от който била китарата, всички разбрали, че Кирил казва истината. Тогава в магазина влязла и леля Анче и продавачът казал: "Ето това е лелята на Кирил Маричков." А Вили възкликнал в типичния си стил: "Значи наистина има леля", смее се Маричков.

Рок колегата му и фронтмен на “Подуене блус бенд” Васко Кръпката пък си признава, че е истински вехтошар. Освен стари чифтове дънки, той складира огромно количество плочи, дискове и всякакви джунджурии. В гардероба му виси и бяла ленена риза на дядо му, с която Кръпката дори е пял по концерти. Още си пази и палката за тъпан, която дядо му му направил. "Дънките, заради които ми излезе прякорът, ми ги подари брат ми през 1978 г., когато излязох в първия си отпуск от казармата. Беше ги намерил с връзки. Пазя си ги много и си ги нося", казва блус изпълнителят. Другите чифтове, които има, са значително "по-нови" - от края на 80-те.

Актьорът Любо Нейков пък има в дома си реликви от 1910 г. от периода на Втората световна война, които се предават в семейството му от поколения. Той пази предмети от хора, които вече не са живи, както и стари дрехи, но само ако са купени от места, от които има добри спомени.. "Независимо че са ми отеснели и не ги нося, си ги съхранявам", казва комикът.

Сантимент към стари спомени и вещи има и актрисата Стоянка Мутафова. В дома й от десетки години стоят два музикални инструмента, на които не свири, но и не иска да изхвърли. Пианото, с което не смята да се разделя, е на повече от век. "Майка ми много обичаше да свири на него, затова няма да го изхвърля. Макар че аз вече не свиря и ми пречи - казва голямата актриса. - Имам и роял, който също ми е скъп, но понякога ми идва да го изхвърля през прозореца. С пиано и роял става тясно", шегува се Мутафова. Освен към двете пиана, Мутафова не се привързва към вещи. "Дрехи не пазя, хвърлям и раздавам всичко", казва тя.

Също като Мутафова нейният колега Асен Блатечки има специално отношение към вещи, които му напомнят за любими хора. И до днес той пази златния часовник, който подарил на баща си за 50-годишнината му. "След като той почина, аз го взех. Никога няма да го сложа, не нося злато, но ще го пазя винаги", казва Блатечки.

Сред сантименталните известни личности е и легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева. "Все повече имам нужда да погледна в старите албуми, в които съм изрисувала мустаци на баща ми или съм начервила устните на майка ми", казва тя. В дома на Нешка от десетилетия се пазят два предмета с голяма емоционална стойност за нея. "Шевната машина на леля ми. Всеки път когато легнеше да си почива следобед, гледах да се докопам до нея и да шия. И газената лампа на мама. Едно време, когато нямахме електричество за около година, съм учила на нея", спомня си Нешка. В домашната си библиотека тя пази и стари книги на родителите си. Но по отношение на останалите вещи казва: "Аз съм на моменти - пазя, пазя, после събера всичко и го раздам. А когато усетя, че започвам да се привързвам към някое бижу или дреха, заставям се да го подаря. Човек не бива да си позволява да се влюбва във вещите", обяснява Робева.

 

www.nabore.bg

 


Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова