nabore.bg

Хората говорят

Муки, дъщерята на Стоянка Мутафова: Мама е паднала психически, отказа операция

93-годишната актриса игра на пловдивска сцена с гипсирана ръка

 

Преди месец Стоянка Мутафова счупи ръка и отмени няколко спектакъла с нейно участие. Ден след инцидента гранддамата на театъра се качи на пловдивска сцена с гипсирана ръка, за да изиграе нова роля. Сега възнамерява да се качи и на варненска сцена, казва притеснена дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки. “Паднала е психически, това е стрес за възрастта й, в тези горещини... Колкото мога се грижа за нея, няма кой, само двете сме.” Стоянка пожелала да отиде на вилата си в “Драгалевци” и там се случва белята. “Имах предчувствие,

 

че нещо ще стане с нея тази вечер.

 

След представлението “Госпожа стихийно бедствие”, реши да отиде сред природата, обаче не я придружих.” Импресариото Иван Радилов я закарал с колата си. Вилата на Мутафова е всъщност бунгало, по думите на Муки. Поговорили си по телефона, пожелали си лека нощ, а малко след това Стояна излязла да прибере прането. Подхлъзнала се на тревата и пада на ръката си. Веднага звъннала на актьора Николай Атанасов, понеже е с кола. “Мен ме е пощадила. Обади ми се чак на следващата сутрин с думите: “В “Пирогов” съм, но не се притеснявай!”, разказва Муки и взела със себе си 1500 лв. - казали й, че толкова струва операцията. Лекарите трябва да анправят още една, но трябва да е с пълна упойка, а това е опасно за годините на актрисата. Ако не направим още една операция, може и да не се възстанови както трябва. Притеснена съм, споделя дъщерята.

 

Въпреки всичко, Мутафова не се предава!

 

 Гледа турски сериали, а сега е запалена по “Великолепния век”. Вече не може да чете, защото преди 20 години й пада тежък декор на главата и уврежда зрението й. Муки си спомня, че на младини майка й обичала да домакинства. Сега и двете не готвят, носят им готови манджи. Стояна обожава постно - пълнени чушки, сармички. Най-големият и грях са шоколдите, смее се Муки. Месо изобщо не хапва, затова изследванията на кръвта й били перфектни, а нивото на холестерола добро.

Двете сме като деца, разказва Муки. Тя се е вдетинила, аз не съм пораснала. Карат се за глупости, но на Стоянка бързо й минава. “Аз вярвам в Бог, а тя не. Майка й, моята баба Екатерина Мутафова беше набожна и ме водеше на черква. Тя беше учителка по латински и рисуваше прекрасно, а дядо ми Константин Мутафов е бил директор на Народния театър.” Добавя, че не могат една с друга, но и една без друга не става.

 

Станали още по-сплотени,

 

когато починал последният на Стоянка - Нейчо Попов. Актрисата се развела с бащата на Муки, когато тя била на 3 г. “За мен Нейчо е истинският  баща. Беше талантлив, добър и интелигентен. Бях на 22, когато почина. Сигурна съм, че щеше да се погрижи за мен, за кариерата ми. Животът ми щеше да протече другояче. Тежко понесохме загубата му. Хванахме се като скачени съдове. Понякога си мисля, че аз съм жертвата в цялата история, казва Муки.

Мария е взела е от Стояна бурния характер. “За съжаление не съм прихванала от най-важното - работохолизмът й. Изкарах 15 години в Младежкия театър, но се обидих - даваха ми все второстепенни роли. Имаше едни сравнения, че не съм като майка си. Избързах да си тръгна. Та накрая нито в брака успях, нито в кариерата.” Спомня си любимата си актриса Невена Коканова. Като млада я имитира дори и я наблюдавала в гримьорната й в Сатирата. “Веднъж и казах: како Венче, много си красива!” Актрисата тъкмо се била върнала от Кан заради ролята си в “Тютюн”,

 

свалила велуреното си палто и го подарила на Муки.

 

 Малката го носила всеки ден на училище и навсякъде казвала, че това е палтото на Коканова. Спомня си случай с Парцалев, когато заедно с него, майка й и Нейчо обикаляли Италия с шкодата им. “Влязохме в един магазин и Парцалев ми подари едни обувки. Беше много човечен! В България тогава нямаше такива магазини.”

Богдана Карадочева я запознава с мъжа й - певицата се обадила на Стояна и казала - имам подарък за дъщеря ти. На въпроса какъв е, тя отвръща - мъж. Развълнувана от чаканата среща Муки обула два различни ботуша, но никой не забелязал. Запознала се с бъдещия си съпруг грък през януари, през май се оженили.

 

После бързо се разделили.

 

 Не са истина твърденията, че Муки се върнала в България заради майка си. “Ако бях щастлива в Гърция, нямаше да се върна. После среща голямата любов в лицето на художника Сашо Балкански - били заедно 13 години. “Обичах го много, но дали съм била обичана?!” А за флирта с покойния Иван Славков споделя: ”Иван се впечатлил, че се разхождах сама из Ню Йорк и попитал - каква е тази чешитка!” После ходихме с Батето по барове, балерини му се мятаха на врата, после ми се обаждаше, беше ми приятно, но около него имаше много жени. Това беше мимолетна история! Той беше добър човек!”

 

Искали да женят Муки и за Андрей Луканов,

 

 но веднага разбрала, че не бил подходящ за нея. “Да не говорим, че беше женен! Нищо не е имало! Ако питаш за Климент Денчев, ще ти кажа, че го харесвах и имахме връзка. Той беше хубав като млад. “Да ти имам самочувствието”, така му казала, а той й отвърнал: “Ами имай го де!” И му забила един шамар!

Сега Муки няма мъж до себе си, но не й е до това. Най-важното е да се оправи майка й.

 

Драгомира ИВАНОВА

Вестник „Златна възраст”


Майката и дъщерята

Майката и дъщерята

Стоянка Мутафова пострада тежко - счупи си ръката преди месец

Стоянка Мутафова пострада тежко - счупи си ръката преди месец

Стоянка със съпруга си леонид Грубешлиев, баща на Муки

Стоянка със съпруга си леонид Грубешлиев, баща на Муки

Мутафова на сцената на Сатиричния театър с третия си съпруг и колега Нейчо Попов

Мутафова на сцената на Сатиричния театър с третия си съпруг и колега Нейчо Попов

Гранд дамата на българското кино Невена Коканова подарила палтото си на Муки

Гранд дамата на българското кино Невена Коканова подарила палтото си на Муки