nabore.bg

Докторе, защо?

Моята история: Oт ягодите до болки в ставите

Преди няколко години бях на студентска бригада в Англия. Мислех си, че няма физическа работа, която да ме изплаши, и че ще се справя с всичко. Въпреки че не съм спирала да спортувам, се оказа, че съм надценила възможностите си и че крехкото ми телосложение не е подготвено да понася толкова голямо физическо натоварване. Най-трудно беше брането на ягоди, които растяха ниско на земята, заровени в слама. И тъй като земята беше мокра, единственото възможно положение, в което можеш да ги откъснеш, беше клякайки. Усещах много силно натоварване в областта на коленете, но го отдавах предимно на умора. Това продължи няколко месеца. След завръщането ми България се отдадох на активна почивка. Тогава започнаха същинските проблеми. Човек рядко си дава сметка какво всъщност върши някоя част от тялото му, как му осигурява свободата да бъде където и каквото поиска. Когато обаче тази свобода е нарушена, разбира важността и отговорността на всяка отделна част. Толкова силни болки ме споходиха  в коленете, че не можех да направя две крачки. Нещо, което преди ми се струваше естествено, изведнъж ми костваше безкрайни усилия. След преглед при специалист се оказа, че съм се „сдобила” с така наречената Хондромалация на пателата – болест, от която страдат най-вече спортистите и  хората, натоварени с тежък физически труд. Терапията, която ми изписаха, се основаваше на нестороидни противовъзпалителни с много странични ефекти. Започнах да чета и да се информирам по темата много обстойно. Оказа се, че при движение на ставите протеогликаните, състоящи се предимно от глюкозамин, се разрушават и изискват непрекъсната замяна. И колкото по-голямо е натоварването, толкова по-бързо се изчерпва глюкозаминът в тялото. Ако глюкозаминът в организма не достига, което се случва така или иначе след определена възраст, производството на протеогликани се нарушава. И тъй като с моите 24 години не можеше да става въпрос за изчерпване заради изменения, свързани с възрастта, по-скоро ставаше въпрос за изчерпване поради силна физическа натовареност. Оказа се, че  глюкозаминът е сред най-ефикасните хранителни добавки за предпазване и облекчаване на болката в ставите. Той поддържа течността в хрущяла и регулира метаболизма му, като предотвратява ненужното разрушаване на тъканите.

Започнах да приемам глюкозамин във вид на хранителната добавка ForFlex. Oще след първата седмица почувствах известно облекчение. Оставих нестероидните противовъзпалнителни и приемах само глюкозамин. След двуседмично лечение болката напълно отмина и свободата на движението се върна. Въпреки това продължих приема три месеца. Направих почивка от три месеца и след това направих още един курс на лечение. Болката не се върна повече.

Продуктът ForFlex съчетава Растителен глюкозамин, стандартизиран екстракт от Босвелия серата и стандартизиран екстракт от Джинджифил.  Босвелията атакува директно възпалението, а Джинджифилът има съдоразширяващ, антитромботичен  и болкоуспокоителен ефект. Продуктът може да се използва и за профилактика. Лишен е от страничните ефекти на повечето нестероидни и противовъзпалителни медикаменти. Повече информация може да намерите на http://botanic.cc/forflex-forflex/