nabore.bg

Тежката дума

Светът през февруари 2016-та: Москва не трябва да отстъпва

Мир в Сирия ще има, когато извергите бъдат ликвидирани до един - така ще бъде спасена Европа

 

Русия отхвърли критиките на Запада, че саботира мирните преговори за Сирия, предаде Франс Прес. „Това е проява на лош вкус, сега не е моментът за взаимни обвинения, необходимо е да увеличим съвместните политически усилия“, каза руският постоянен представител в ООН Виталий  Чуркин преди началото на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, което ще бъде посветено на Сирия.

Главорезите от сирийската опозиция поставят условия за започване на мирни преговори: Вдигане на блокадата на селища, които са завладени от тях, прекратяване на бомбардировките, извършвани от руски и сирийски самолети, освобождаване на затворниците им и по-добра хуманитарна помощ. 

                                      Наглост без граници

 

Това е най-точното определение за поведението на бандитите от т.нар. опозиция. Тези престъпници, които показно обезглавяваха  западноевропейски и американски граждани, си позволяват да поставят условия за участие в мирни преговори! А каква е позицията на държавите от Запада, главите на чийто граждани бяха публично отсичани и това беше филмирано и разпространявано по цял свят? Те подкрепят убийците на своите чеда, в интерес на своите стратегически интереси! Това е, изглежда, евроатлантическата „ценностна система“!

В интервю за „Асошиейтед прес“ главният преговарящ от името на сирийската „опозиция“ Мохамед Алуш заяви, че е малко вероятно тя да участва в мирни преговори, докато продължава, по думите му, арогантната и безмилостна кампания на бомбардировки от страна на Русия и сирийския режим. Опозицията не се оттегля от преговорите, за да не бъде обвинена, че ги е провалила, но няма да седна отново на масата, докато въздушните удари не спрат, каза Алуш, който е представител на подкрепяната от Саудитска Арабия

 

ислямистка бандитска групировка Армия на исляма.

 

В това изказване на Алуш ние виждаме два интересни момента: той заявява, че т.нар. опозиция участва в преговорите, само за да не бъде обвинена, че ги проваля, т.е. участва формално и съзнателно поставя условия, които имат за цел провала на преговорите за мир.

Вторият интересен момент откриваме в искането на Алуш, руските и сирийските бомбардировки. Той не говори за бомбардировки, извършвани от американски самолети, макар че Вашингтон от година и половина ни уверява, че бомбардира бандитите. Щом не бомбардира тях, значи жертва на техните бомби са сирийските кюрди!

Лъжите на САЩ и коалиция не бива да ни изненадват. Те са основната характерна черта на тяхната политика. След година и половина бомбардировки над ислямистите, последните не само че не пострадаха,

 

но и увеличиха своите териториални завоевания.

 

На 06.02.2016 г. сирийските правителствени войски превзеха населени пунктове, които се намират до турската граници и така отрязаха голяма група джихадисти от основните им сили. С успешната си операция правителствената армия възстанови контрола върху цялата провинция Алепо и върху сирийско-турската граница. Тежките удари, които руските Въздушно-космически сили нанасят на бандитите, както и бързото приближаване на сирийската армия до границата с Турция, решава съдбата  на ислямистите. Те са обречени, защото до дни, а може би и до часове правителствените войски на Сирия ще прекъснат живителния поток от оръжия, муниции, медикаменти, храна и бандити от Турция към Идлиб и Алепо. Как ще реагира Анкара? Възможностите са няколко:

Анкарските ислямисти начело с Ердоган да признаят мълчаливо загубата на войната, която водят от няколко години срещу Сирия. Бедата е, че самовлюбения управляващ екип на Турция няма при никакви условия да прекрати агресията срещу Сирия, защото това ще й струва загубата на Източен Анадол – Кюрдистан.

Друга възможна реакция на Анкара е да вкара свои войски в битката срещу Дамаск. Това ще е самоубийствен акт и подобна акция няма да бъде подкрепена от Вашингтон и неговата НАТО. По-вероятно е цивилни турски военни да бъдат изпратени като сирийски туркомани срещу легитимната сирийска власт. Малцина от тях ще се завърнат по домовете си.

Има една последна възможност за турското ръководство: да помолят своя съюзник и покровител САЩ да разпалят украинското огнище и така да затруднят Москва с втори фронт - военен, политически и икономически. Управляващите безотечественици от Киев с охота биха се хвърлили в подобна авантюра, независимо от изхода й.

При подновяване на мирните преговори за Сирия, ислямистите ще продължат под диктовката на своите западни ръководители да настояват на своите условия. Москва може да се съгласи на спиране на бомбардировките и освобождаване от блокада на някои селища,

 

но при едно условие, от което да не отстъпи:

 

 всички ислямистки бандити да  се  предадат със цялото си въоръжение  на сирийската армия и да бъдат изведени в страните на своите покровители-ислямисти – Саудитска Арабия, Катар, Турция, Йордания.  Предлагаме на конференцията за мирно уреждане на сирийската криза, руската делегация да прожектира филмите,показващи как бандитите обезглавяват пленени хора, как рушат културни паметници, как продават произведения на изкуството на Сирия, как крадат  сирийски петрол и го продават на приятелска Турция, как продават човешки органи.

Москва не бива да прави и най-малка отстъпка, особено при новосъздаденото положение по фронтовете. Мир ще има, когато извергите бъдат ликвидирани до един. Така ще бъде спасена Европа.

Тези, които ги обичат и защитават да ги приютят  у дома си.

 

Д-р Веселин СТОЯНОВ

Вестник „България без граници”

 


Д-р Веселин Стоянов

Д-р Веселин Стоянов