nabore.bg

Свят широк

Фаровете говорят: “Морзовата“ азбука на автомобилните светлини

Как шофьорите си общуват без думи зад волана

 

Молба за помощ, поздрав от приятел, ругатня, предупреждение за полицейски патрул – шофьорите по цял свят си разменят светлинни сигнали, за да контактуват помежду си на пътя. Такова нещо като автомобилно „есперанто“ все още няма, но съществуват някои популярни знаци, наложили се като неписани правила. Разбира се, преди всичко трябва да преценяваме конкретната ситуация, защото често сигналите имат противоречиво значение. За по-сигурно при възможност се вгледайте и в изражението на шофьора срещу вас.

Единично или двойно премигване с дългите светлини по цял свят се приема

 

като предупреждение за опасност.

 

Било тя под формата на пътен патрул, животно на пътя, изпаднало колело или друго неочаквано препятствие. Неколкократно премигване, придружено с намаляване, най-често означава покана да спрете и да отворите прозореца, за да ви предаде важна информация или да поиска помощ. В такива случаи обаче е добре да прецените ситуацията и дали си струва и е уместно да се спира.

Пускането на дълги светлини посред нощ за около 2-3 сек от преминаващ срещу вас автомобил е знак, че карате на дълги и го заслепявате.

Ако се включвате в натоварено платно и някой ви „намигне“ с фарове, преводът на този сигнал е

 

„хайде приятел, пускам те“.

 

Същото се отнася и при завой наляво при разминаване с насрещния автомобил. Тук обаче трябва да внимавате – въпросното премигване може и да е предупреждение да не пречите да премине. В добрия случай не е зле, когато минете пред другия автомобил, да му „благодарите“ с аварийките.

Понякога при завой наляво насрещната кола може да ви се „помоли“ с мигане на далечни светлини да я пропуснете да завие.

И отново напомняме, че трябва да прецените добре ситуацията преди всяко действие.

 

Агенция Speed-Press